A Mississippi torkolatvidéke - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Észak-Amerika legnagyobb, és - a Missourival együtt - a világ egyik leghosszabb vízfolyásának, a Mississippinek a torkolatvidékét mutatjuk be űrfelvételünkön. A hatalmas folyam deltavidékén található a Katrina hurrikán okozta árvizek által sújtott New Orleans városa is.
Vágólapra másolva!

A Mexikói-öböl egyesült államokbeli partvidékén öt állam, nyugatról keletre haladva Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama és Florida osztozik. A partszakasz középső részén ömlik az öbölbe a folyam, amely az egyik említett állam névadója is. A partvidék leghíresebb városa a pár éve a Katrina hurrikán által sújtott New Orleans. A város és Louisiana állam neve francia eredetre utal, nem is véletlenül; a Mississippi nyugati partja először francia gyarmat volt, amelyet a fiatal Egyesült Államok Napóleon Franciaországától vásárolt meg.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése: 1000x1000 kilométer

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

Ajánlat: New Orleans környéke a Katrina hurrikán előtt és után

A Mississippi által szállított sok hordalékot (elkülönülő színe jól látszik a tengeren is a torkolat környékén) nem tudja elszállítani a tenger és az árapály, ezért hosszan az óceánba nyúló delta alakul ki. Nagyított képünkön ez a vidék látható, és bár a teljes deltavidék kiterjedése több száz kilométer, az igazi aktív delta e kép délkeleti (jobb alsó) sarkánál látható. A partvidék igen lapos, a függőleges felszínmozgások miatt sok település akad, amelynek egyes részei a tengerszint alatt, gátaktól védve fekszenek, ezért is okozott ekkora pusztítást 2005 augusztusában a vidéket telibe találó hurrikán.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése: 250x250 kilométer

Töltse le a felvételt nagyobb méretben!

Képünk másik érdekességét a felhőzet adja; a kép déli részén, a Mexikói-öböl felett a part felől érkező, hidegebb áramlásban látványos felhőutak alakulnak ki. Mint a nagyított részleten látjuk, a felhőút valójában egy gomolysorozat, iránya az aktuális szélirányra utal. A kép készítésekor Texastól Floridáig ezer kilométert meghaladó szélességben rengeteg ilyen felhőút rajzolja meg a légáramlás szerkezetét.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése: 250x250 kilométer

Töltse le a felvételt nagyobb méretben!

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele január 2-án készült.