Így épült a Megyeri híd - személyes beszámolók

Vágólapra másolva!
Miután a tegnap késő délutáni órákban megkapta az ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt és ma délelőtt lezajlott az ünnepélyes átadás, délutánra megindult a forgalom a Megyeri hídon. Az építésén dolgozók elbeszéléseiből kiderül, miben egyedülálló az M0 Északi Duna-híd, hogyan jutottak föl nap mint nap a munkások a pilon tetejére, hogyan kerül a hídra "mókuskerék", miként lehet felkészülni hídépítéskor az időjárás okozta nehézségekre, és miért fontos, hogy az összesen 1800 tonnányi teherautó éjszaka végezte a terhelési teszteket.
Vágólapra másolva!

A Hídépítő Zrt. 2006-ban kezdte meg a híd építését, amelynek érdemi szakasza a sikeres próbaterheléssel egy hónapja már lezárult, azóta a műszaki átadás és a hatósági vizsgálat folyt. Bár a használatbavételi engedély egyelőre csak ideiglenes, a híd, amely összekapcsolja az M0-s körgyűrűt a budai oldallal és tehermentesíti az Árpád hidat, belépett a főváros közlekedésének vérkeringésébe. Ez lett a Duna magyarországi szakaszának tizenkilencedik hídja, amelynek ferdekábeles kialakítású Duna-főági szakasza a 21. század technikai színvonalát hirdeti.

Az M0 Északi Duna-híd 1861 méteres hosszúságával jelenleg hazánk legnagyobb folyami hídja, amely öt, egymás után kapcsolódó különböző hídszerkezetből áll, áthidalva a Duna mindkét ágát és a Szentendrei-sziget déli részét. Az ártéri hidak valójában két-két hidat foglalnak magukba, amelyek egymástól légréssel vannak elválasztva, így az autópálya két forgalmi iránya külön pályán halad. Hasonlóan dupla felszerkezetű a Szentendrei Duna-ág hídja is, ám míg előbbiek vasbetonból épültek, utóbbi acélszerkezetű. A majd 2 kilométer hosszú híd kétségkívül leglátványosabb szakasza a Duna fő ága fölötti ferdekábeles rész, ahol a pályaszerkezetet 88 acélkábel függeszti fel a 100 méter magas, A betűt formáló két pilonra.

"A ferdekábeles Nagy Duna-ági részt a maga 590 méteres hosszával és 300 méteres legnagyobb támaszközével emblematikus alkotásnak tartom" - mondta az [origo]-nak Rapkay Kálmán, a Hídépítő Zrt. igazgatója. "Ez egy rendkívül korszerű híd. Megjelenésére talán az a szó illik leginkább, hogy elegáns. És itt nemcsak a száz méter hosszú pilonokra és a ferdekábelre gondolok, hanem a teljes harmonikus összképre, amivel a néző a teljes látvány befogadásakor szembesül."

Az A betűt formáló karcsú pilonok egymás felé hajló vasbeton szárait egymástól függetlenül kezdték el építeni tavaly februárban, majd 60 méteres magasságban kötötték össze őket egy szintén vasbeton folyosóval, amelynek statikai szerepe van. A képet nézve szinte hihetetlennek tűnik, de e fölött a platform fölött még egy nyolcemeletes épület nagyságú rész magasodik. A háromszög alakú részt üvegfallal fedték, amelynek az építésztervek szerint vitorlát szimbolizáló szerepe van. Az üvegtáblák nem kis terhet jelentenek a pilonokra: a legnagyobb táblaméret 3700x1600 mm, amelynek súlya meghaladja a 320 kg-ot. "A zöldes árnyalatú üvegfelület mögött átsejlik a belső szerkezet, középen egy lifttel" - mondja Rapkay Kálmán. "A lift homlokzata piros, ám a teljes híd halványszürkébe hajló elegáns fehér színe mellett (amelyet a beton ad) ez nem is tűnik hivalkodónak. Az üvegfal fölött bordázott kialakítású a pilonfő. Vasbetonból kihozni valamit, ami a 100 méterrel mélyebben közlekedő szemlélő számára is látszik és még szép is, nos, ez nem volt könnyű feladat. Minimális díszítésű, mégis mutatós és látványos lett. Ilyen megoldást más külföldi példákon még nem láttam."

Forrás: Hídépítő Zrt.

A híd az építés fázisának utolsó mozzanata, a próbaterhelés során is jól vizsgázott. A teszt során összesen 42, egyenként 43 tonna összsúlyú, homokkal megrakott teherautót engedtek a hídra. A méréseket éjszaka végezték, mert a napsütés miatt a híd alja és teteje között kialakult hőmérsékletkülönbség megnehezítette volna a mérési eredmények kiértékelését. Ám az eredmények azt mutatták, hogy a terhelést a híd jól bírja, a mért lehajlások, alakváltozások rendre a tervezett értékek alatt maradtak. A szerkezet még akkor sem hajlott meg fél méternél jobban, amikor a legtöbb teherautó állt a hídon.

A híd megépítése 29 hónapig tartott, és sok száz ember vett benne részt. Cikkünk további részében olyan történeteket adunk közre, amelyeket a híd építői éltek meg az építés 29 hónapja során és számukra ezért vagy azért, de emlékezetesek maradtak.