Régi kéziratok, amelyek bizarr középkori gyógymódokról árulkodnak

középkori orvoslás
Ez a 16. századi diagram a véreresztéshez nyitandó ereket mutatja meg
Vágólapra másolva!
A harci sebek kezelése a leírt gyógymódok közé tartozik, de olyan ismerős betegségeket is megcéloznak, mint a fejfájás, fogfájás, hasmenés, köhögés és fájó végtagok. Különös és annál még különösebb „praktikákat" rejt a Cambridge-i Egyetemi Könyvtára.
Vágólapra másolva!

A sózott bagoly sütése és porrá őrlése a köszvény kezelésére az egyik bizarr javaslat, amely a középkori gyógymódok ezrei között találhatunk. Ennek egy másik javasolt gyógymódja, ha egy kölyökkutyát csigával és zsályával töltünk meg, tűzön sütjük, és a zsírból kenőcsöt készítünk.

A több száz évvel ezelőtt szürkehályogban szenvedőknek azt tanácsolták, hogy a nyúl epehólyagját keverje össze mézzel, és egy tollal kenje fel a szemére.

Ezek a „kezelések" azok között a körülbelül 8000 orvosi recept között szerepelnek, amelyeket a többnyire a 14. vagy 15. századból származó, 180 középkori kéziratban fedeztek fel, és amelyeket a Cambridge-i Egyetemi Könyvtár dolgozói most digitalizálnak.

Néhány „praktika" azonban még ennél is régebbre nyúlik vissza: az egyik például ezer éves.

Betekintést adnak a középkori élet erőszakosságába, miközben tanácsokkal szolgálnak. Az egyik többek között azt taglalja, hogyan lehet felfedezni, hogy fegyversérülés után eltört-e a koponya, valamint hogyan lehet megállapítani a csonttörést és elállítani a vérzést.

Ez a 16. századi diagram a véreresztéshez nyitandó ereket mutatja meg Forrás: Cambridge University

– mondta Dr. James Freeman, a projekt vezetője a News Sky online tudományos portálnak. – Minden bonyolultságuk ellenére a középkori orvosi receptek nagyon is rokonságban állnak a modern társaikkal.

Hozzátette: számos olyan betegséggel foglalkoznak, amellyel ma is küzdünk: fejfájással, fogfájással, hasmenéssel, köhögéssel vagy a fájó végtagokkal. Ahogy arra a szakemberek rámutatnak, középkori embereket mutatnak be, akik az akkori tudásukkal próbálták kezelni egészségüket – ahogyan mi is.

– mutatott rá Dr. James Freeman. – Egyéb kezelési módok közé tartozott a baglyok megsózása és porrá őrlésig való sütése, vaddisznózsírral való összekeverése kenőcs készítéséhez, és a szenvedő testének bedörzsölése a köszvény gyógyítása érdekében.

A szövegek digitalizálása és átírása folyamatban van, és online elérhetővé teszik Forrás: Cambridge University

A szövegek több cambridge-i főiskoláról, a Fitzwilliam Múzeumból és az Egyetemi Könyvtárból származnak, és az úgynevezett Curious Cures projekt részeként őrzik őket.

A nagy felbontású képek hamarosan szabadon elérhetők lesznek a Cambridge Digital Library- ben a következő két évben.