Oroszország óriási csapást mért az ukrán infrastruktúrára, Ukrajna több fontos helyről is kivonul

Események

Ukrajna, Ukrán tüzér készít elő lövéshez egy svéd gyártmányú önjáró tarackot egy Donyeck melletti erdőben
Ukrán tüzér készít elő lövéshez egy svéd gyártmányú önjáró tarackot egy Donyeck melletti erdőben
Fotó: AFP/Genya Savilov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 805. napjáról.

 

04:38
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt kedden

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:45
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Megérkezhettek a fegyverek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök napi videójában nem mondta ki közvetlenül, de arra lehet következtetni a beszédéből, hogy megérkezhetett a frontra vagy a front egy részére a korábban ígért nyugati fegyverek és lőszerek első szállítmánya. Zelenszkij ugyanis köszönetet mondott a támogatásért azoknak a partnerországoknak, akik - állva a szavukat - teljesíti, amiben megállapodtak.

04:47
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Megtöltjük a híreket

"Olyan értekezleteket és dokumentumokat készítünk elő, amelyek a következő hetekben biztosan bekerülnek a hírekbe. Partnereink újabb látogatásai Ukrajnában, új biztonsági megállapodások hazánk és általában az európai élet számára. És természetesen tovább készülünk az Európai Unióval folytatott tárgyalások tényleges júniusi megkezdésére. A mi oldalunkról, az ukrán részről minden részlet száz százalékig ki lesz dolgozva. Ukrajna teljesítette kötelezettségeit. Ukrajna pedig ugyanolyan szintű elkötelezettséget – produktív elkötelezettséget – vár el a partnerektől" - mondta a napi videójában Volodimir Zelenszkij.

05:38
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Hibás észak-koreai rakéták

Az ukrán ügyészek megvizsgálták az Oroszország által december vége és február vége között indított mintegy 50 észak-koreai ballisztikus rakéta közül 21 törmelékét. Andrij Kosztin főügyész hivatala azt mondta a Reutersnek, hogy a rakéták meghibásodásának aránya magasnak tűnik: „Az észak-koreai rakéták körülbelül fele elvesztette programozott pályáját, és a levegőben robbant fel; ilyen esetekben a törmelék nem került elő.”

06:53
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. május 7-én az ukrán-magyar határszakaszon 4590 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5461 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 37 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:26
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Hatás az ENSZ-ben

Az észak-koreai rakéták Oroszország általi bevetése azzal fenyeget, hogy megszűnik az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai közötti közel két évtizedes konszenzus abban, hogy megakadályozzák Észak-Koreát nukleáris és ballisztikus rakéta-programjainak kiterjesztésében. Oroszország a közelmúltban megvétózta az ENSZ Észak-Koreával szembeni szankcióinak éves megújítását.

07:57
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Olaj Észak-Koreába

Oroszország olyan mennyiségben szállított finomított kőolajat Észak-Koreába, amely megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának korlátozásait - közölte csütörtökön egy amerikai tisztviselő, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok új szankciókat tervez válaszul. Az Egyesült Államok továbbra is együttműködik más országokkal annak érdekében, hogy szankciókat vezessenek be „azokkal szemben, akik a fegyverek és a finomított kőolaj Oroszország és a KNDK közötti szállítását segítik elő”.
 

08:30
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Román Patriot

Klaus Iohannis, Románia elnöke kijelentette, hogy hajlandó megvitatni egy Patriot rendszer Ukrajnába küldését, miután németek felhívást intéztek az EU és a NATO tagállamaihoz. Iohannis kedden találkozott Joe Biden amerikai elnökkel a Fehér Házban.

09:03
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Tűz az olajtárolóban

Az ukrán erők kedden megtámadtak egy olajtároló raktárat és hatalmas tüzet robbantottak ki, öt ember megsérült az orosz kézen lévő kelet-ukrajnai Luhanszk város szélén - közölte a régió orosz vezetője. Az esetről hivatalos ukrán közlemény nem érkezett. 

09:52
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

A román államfőt fogadta a Fehér Házban Joe Biden elnök

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.

Az amerikai elnök kiemelte Románia szerepét az Ukrajnának nyújtott támogatást illetően, a többi között a menekültek befogadását, és az ukrán gabona szállításához való hozzájárulást.

Hangsúlyozta ugyanakkor, ma a legfontosabb, hogy miként lehet helyreállítani a békét Európában, és célnak nevezte annak megakadályozását, hogy Oroszország győzzön a háborúban Ukrajnával szemben.
 

10:25
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna egész területén ismét légiriadót hirdettek ki

Egy napon belül másodszor hirdettek légiriadót Ukrajna-szerte – derül ki az ukrán minisztérium online térképének adataiból. A riasztó május 8-án moszkvai idő szerint 06:25-kor kezdett megszólalni Kijevben, és 06:27-re már egész Ukrajnában érvényben volt.

11:08
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Zaporizzsja régióban energetikai létesítmények sérültek meg

Energetikai és infrastrukturális létesítmények sérültek meg Zaporizzsja régióban – mondta a regionális államigazgatás vezetője, Ivan Fedorov a Telegram csatornáján.

energetikai létesítmény
Zaporizzsja régióban infrastrukturális létesítmények sérültek meg.
Fotó: MTI


 

11:41
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz csapatok támadásáról számoltak be a poltavai repülőtér környékén

Az orosz fegyveres erők csapásokat mértek a poltavai repülőtér környékére és a poltavai régió elektromos hálózatára – mondta el a RIA Novosztyinak, kollégáira hivatkozva Szergej Lebegyev.

12:22
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Avgyijivka külvárosában külföldi fegyverek tárházát fedezték fel

Külföldi fegyverekkel ellátott gyorsítótárat fedeztek fel Avgyijivka külvárosában – közölte újságírókkal az FSZB DPR igazgatósága.

Az orosz FSZB DPR Igazgatósága és a Központi Katonai Körzet katonai kémelhárító ügynöksége Avgyijivka külvárosában egy elásott ládát talált, tele külföldi fegyverekkel

– áll a sajtóközleményben.

12:56
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz erők sorozatos támadást hajtottak végre kijevi gyárak ellen

Az orosz fegyveres erők támadássorozatot indítottak a kijevi Antonov repülőgépgyár irányába.

Az orosz fegyveres erők sorozatos csapásokat mértek a darnyickij autójavító üzem környékén és a kijevi Antonov repülőgépgyár irányába 

– mondta el a RIA Novosztyinak kollégáira hivatkozva Szergej Lebegyev.

13:31
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg megsemmisítette az ukrán fegyveres erők légvédelmi létesítményét Harkov régióban

Orosz tisztek megsemmisítették az ukrán fegyveres erők légvédelmi létesítményét a harkovi régióban.

Az orosz csapatok megsemmisítették az ukrán fegyveres erők légvédelmi létesítményét, amely a felderítő UAV-k munkáját zavarta a Harkov régióban. A munkát közvetlenül az államhatár közelében végezték az éjszakai órákban 

– mondta a RIA Novostinak a „Frol” hívójellel rendelkező parancsnok.

A felderítők úgy döntöttek, hogy éjszaka dolgoznak, mivel az ellenség aktívan használja az elektronikus hadviselési felszerelést. Az esti órákban a csoport a drónkilövő helyre költözött, amely messze van az orosz állásoktól.
 

14:04
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukrán energiaügyi minisztérium felszólította a polgárokat az áramfogyasztás csökkentésére

Az ukrán energiaügyi minisztérium felszólította a polgárokat, hogy csökkentsék az áramfogyasztást az infrastruktúra jelentős kárai közepette. 

Tekintettel az energiarendszerben okozott jelentős károkra, arra kérjük a fogyasztókat, hogy csúcsidőben (különösen az esti órákban 19:00 és 22:00 óra között) csökkentsék az energiaigényes készülékek használatát

– írta a tárca sajtószolgálata.
 

Emellett a hatóságok utasították az ipari létesítmények adminisztrációját a termelési folyamatok felülvizsgálatára, valamint az energiahálózat terhelésének csökkentésére. A vállalkozásoknak a lehető legtöbb áramot importálniuk kell, hogy elkerüljék az áramkimaradásokat.
 

14:33
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Három hőerőmű súlyosan megsérült Ukrajnában

Ukrajnában három hőerőmű súlyosan megsérült a robbanások következtében. Az ukrán DTEK holding számolt be erről május 8-án a Telegram csatornájában.

A berendezés súlyosan megsérült. Az energetikai dolgozók jelenleg a helyzet megoldásán dolgoznak

– áll az üzenetben.

Ugyanakkor a nyilatkozatban nem részletezték, hogy pontosan hol találhatók az érintett hőerőművek. Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta az esetet.
 

14:58
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Öt munkás megsérült a luhanszki robbanásokban

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) Luhanszk elleni csapásai következtében egy olajraktár öt alkalmazottja megsérült. A Luhanszki Népköztársaság (LPR) vezetője, Leonyid Pasecsnik ezt május 8-án jelentette be.

Az előzetes adatok szerint öt alkalmazott megsérült, kórházba kerültek. Az bombázás helyszínére négy mentőcsapat érkezett. Az erős tűz miatt nehézkesen ment a elsősegélynyújtás

 – áll a közleményben.

Azt is tisztázta, hogy ezt a csapást feltehetően nyugati típusú ATACMS rakétákkal hajtották végre. A robbanások következtében megsérültek a villanyvezetékek, az olajraktár környékén a lakóházakat részben áramtalanították. Kigyulladt egy nagynyomású gázvezeték is.

15:54
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások következtében megsérült a herszoni vasútállomás

Megrongálódott a vasútállomás az Ukrán Fegyveres Erők által ellenőrzött Herszonban a robbanások után, így nem járnak a vonatok Kijevbe - közölte az Ukrán Vasúttársaság szerdán a Telegram csatornáján.

16:49
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Az Eurostat elemzéséből kiderül hányan jöttek a háború miatt az Unióba

Amig január végén 4 303 115, februárban pedig 4 234 595 volt azon ukrajnaiak száma, akik ideiglenes védelmet biztosító menedékes státusszal rendelkeztek, addig március végén 4 211 495 ukrajnai menekült élt ilyen jogállással az Európai Unió valamely tagországában - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közreadott jelentéséből.

Az uniós hivatal közlése szerint a 2022. február 24-én kezdődött háború miatt Ukrajnából elmenekültek továbbra is enyhén növekvő számban regisztráltak ideiglenes védelemre, amelynek révén kaphatnak egyebek mellett egészségügyi ellátást, dolgozhatnak, a gyerekeik pedig állami iskolába járhatnak.

A jelentésből kiderült továbbá, hogy Magyarország az ideiglenes védelmi státusz bevezetése óta 34 965, az elmúlt hónapban 120 ilyen jogállást biztosított ukrajnai menekültek számára.
 

17:44
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország ismét az ukrán energetikai rendszert támadta

Oroszország ismét tömegesen támadta a levegőből Ukrajna energetikai rendszerét - közölték szerdán Kijevben.

Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter a közösségi médiában arról számolt be, hogy az orosz hadsereg hat régió energiatermelő és -elosztó létesítményeit támadta az éjszaka folyamán. Mint mondta: Poltava (keleti), Kirovohrad (középső), Zaporizzsja (déli), Lviv, Ivano-Frankivszk és Vinnyicja (nyugati) megyét érték csapások. A szakemberek dolgoznak a károk helyreállításán, pontos mértékük meghatározása folyamatban van - tette hozzá. 

Az ellenség el akarja venni tőlünk azt a képességünket, hogy megfelelő mennyiségben termeljünk és továbbítsunk villamos energiát

 - írta a miniszter. Felszólította a lakosságot, hogy "a győzelemhez való hozzájárulásként" takarékoskodjanak az árammal. A helyi hatóságok szerdán a nap végi lehetséges áramkimaradásokra figyelmeztettek, az országos szolgáltató "különösen nehéz" helyzetet jósolt az újabb "masszív" orosz támadást követően.

18:57
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Kijev azt állítja, hogy több rakétát lelőttek

Az ukrán légierő azt állította, hogy az Oroszország által kilőtt 55 rakétából 39-et, valamint a 21 támadó drónból 20-at lelőtt. A kijevi, fővárosi katonai parancsnokság közölte, hogy minden közeledő objektumot elfogtak.

19:41
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Hat ember megsérült az éjszakai támadásokban

Az ukrán hatóságok beszámolója szerint az éjszaka folyamán legalább hat ember megsérült: egy a déli Dnyipropetrovszk régióban, kettő a Kijev melletti Brováriban, és legalább két másik a fővárosban.

20:40
május 08, 2024
Vágólapra másolva!

Az oroszok robotrepülőgéppel támadták Kijevet

Kijev város katonai közigazgatása azt közölte, hogy orosz Tu-95MS stratégiai bombázók több manőverező robotrepülőgéppel támadták a fővárost, amelynek véderőit három órára magas készültségbe helyezték. Mindegyik rakétát megsemmisítették - tette hozzá. A vasúti infrastruktúrát is célba vették Herszon megyében.