Oroszország áttörte az ukrán védelmet Donyeckben, Ukrajna védtelen az orosz drónokkal szemben

Ukrajna, Ukrán tüzér készít elő lövéshez egy svéd gyártmányú önjáró tarackot egy Donyeck melletti erdőben
Ukrán tüzér készít elő lövéshez egy svéd gyártmányú önjáró tarackot egy Donyeck melletti erdőben
Fotó: AFP/Genya Savilov
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 808. napjáról.

 

06:12
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:15
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. május 10-én az ukrán-magyar határszakaszon 6257 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7797 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 43 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:19
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Harkovi átcsoportosítás

"Látva az orosz erők szándékait, további erőket vezénylünk Harkov térségébe" - jelentette be napi videójában az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij szerint azok a harcosok, akik most a harkovi pozíciójukat tartják, egész Ukrajna pozícióját védik.
 

07:08
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Partneri ellátás

"Fontos, hogy partnereink időben történő ellátással támogassák harcosainkat és Ukrajna ellenálló képességét. Úgy értem, valóban időszerű. Az igazán hasznos csomag az Ukrajnába szállított fegyver, nem csak a csomag bejelentése. Köszönetet mondok minden vezetőnek, aki így nézi a helyzetet" - mondta napi videójában az ukrán elnök.

08:08
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Amerikai fegyverek

Új amerikai döntésről számolt be Volodimir Zelenszkij, amivel 400 millió dollár értékben tüzérségi- és légvédelmi eszközök, páncéltörő fegyverek, járművek kerülhetnek Ukrajnába. Már dolgoznak a logisztikán, hogy a beérkező szállítmányok mielőbb eljussanak a harcoló alakulatokhoz.

08:55
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Visszavert támadás

Ukrajna azt állítja, hogy visszavert egy orosz páncélos támadást az északkeleti Harkov régióban, miután Moszkva erői behatoltak a határon, és megpróbálták áttörni a védelmi vonalakat. Oleh Szinjehubov harkovi regionális vezető azt mondta, hogy orosz felderítő csoportok próbáltak átjutni a határon, hozzátéve, hogy "egy méter sem veszett el".

09:50
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Ütközőzóna

Ukrán jelentések azt sugallják, hogy Oroszország 10 kilométeres ütközőzónát próbált létrehozni belgorodi régiója számára az ukrán határon átnyúló támadásokkal.

10:51
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Harkov és Szumi

Az ukrán katonai hírszerzés helyettes főnöke, Vadyn Szkibitszkij vezérőrnagy a múlt héten azt mondta a The Economistnak, hogy Oroszország Harkov és az északi Szumi régió elleni támadásra készül. Ezt a figyelmeztetést most az ukrán szárazföldi erők parancsnoka, Olekszandr Pavljuk altábornagy is megerősítette.

Állítólag több tízezres orosz erő gyűlt össze a határon.

2022-ben, a háború kezdetén Oroszországnak nem sikerült elfoglalnia Harkovot és Szumit. Az orosz erők több hónapig megszállták Vovcsanszk határvárosát, mígnem 2022 szeptemberében kiszorították őket.

11:44
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 1700 harkovi lakost evakuáltak

Harkov területi kormányzója ma reggel a Telegramon adott tájékoztatást, amelyben felvázolta, hogy hány civil menekült el otthonából az oroszok tegnapi támadása óta. Ukrajna második legnagyobb városából összesen 1775 embert evakuáltak - mondta Oleg Szinegubov, írja a Sky News. Elmondta, hogy további 440 embert evakuáltak a Harkov várost körülvevő Harkivi járásból, valamint 12 embert a Harkovtól északnyugatra fekvő Bohoduhiv járásból. Hozzátette: további 275 embert evakuáltak önkéntesek a régióból.

12:47
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország azt állítja, hogy az éjszaka folyamán ukrán rakétákat és drónokat lőtt le

Az orosz védelmi minisztérium azt mondja, hogy visszavert egy sor ukrán támadást a területe ellen, drónok és rakétatüzérség segítségével. A minisztérium a Telegramon közzétett közleményében azt írta, hogy erői 21 rakétát és 16 drónt lőttek le Oroszország Belgorodi, Kurszki és Volgográdi régiójában.

13:31
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz csapatok öt települést foglaltak el a harkovi területen

Az orosz védelmi minisztérium szerint erői öt határ menti települést foglaltak el az ukrajnai Harkov régióban a tegnap kezdődött meglepetésszerű támadás óta.

A minisztérium szerint az orosz erők elfoglalták Pletenivka, Ohirtseve, Boriszivka, Pylna és Sztrilecsna falvakat, amelyek mind közvetlenül az oroszországi Belgorodi területtel közös határon fekszenek.

Egy tájékoztatóban azt is közölték, hogy az orosz csapatok elfoglalták Keramik falut a keleti Donyecki területen, ahol Moszkva az elmúlt hónapokban lassan, de folyamatosan nyomult előre.

14:14
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

A britek szerint gyakorta hibázik az orosz légierő

Oroszországnak gondjai vannak a bombák használatával Nagy-Britannia legfrissebb hírszerzési jelentése szerint. Az Egyesült Királyság emlékeztetett arra, hogy május 4-én egy orosz vadászgép egy FAB-500-as bombát dobott le Belgorod városa fölött.  Becslések szerint 2024 március-áprilisában 20 bombát dobtak le hasonlóan tévedésből az orosz Belgorod régió felett - írja a Nexta.

15:05
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Öt uniós ország megerősíti az oroszok elleni szankciók ellenőrzését

Öt uniós ország megerősíti az Oroszország elleni szankciók ellenőrzését, ezek Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Finnország. A megállapodás megerősíti és egységesíti az Oroszországgal szembeni vízumkötelezettségek betartásának uniós ellenőrzését.

"A megállapodás aláírásával meg akarjuk mutatni más országoknak és vállalatoknak, hogy milyen fontos a szoros együttműködés a szankciók ellenőrzése érdekében, és hozzá kívánunk járulni a szankciók hatékonyságának javításához" - mondta Sami Rakshit, a finn vámhatóság vezetője.

16:12
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Új drónokat tesztel az ukrán hadsereg

Az ukrán fegyveres erők új drónokat teszteltek. A földön használható, kerekes járműveknek hatféle változata létezik, többek között használhatóak aknásításra, aknamentesítésre és logisztikai feladatokat - utánpótlás és evakuálás - is képesek ellátni. A "Makhno" nevű drónok tervezését, elkészítését, az elektronikát és a szükséges programozást az ukrán hadsereg végezte - írja a Nexta.

 

17:01
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Újabb amerikai fegyverek érkeznek Ukrajnába

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta három HIMARS sürgős eladását Ukrajnának.

Az Associated Press szerint az üzlet értéke mintegy 30 millió dollár. Ukrajna három rakéta-sorozatvető rendszer vásárlását kérte a német kormánytól.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint olyan vészhelyzet áll fenn, amely megköveteli a szükséges fegyverek "azonnali eladását" Ukrajnának - írja a Nexta.

17:45
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Többen meghaltak az orosz határ menti régiókra mért ukrán támadásokban

Öt ember meghalt és kilenc megsebesült Ukrajna drón- és tüzérségi csapásaiban, amelyek az orosz határ menti belgorodi és kurszki régiót, valamint a megszállt Donyeck városát érték - közölték helyi tisztségviselők szombaton.

 Gyenyisz Pusilin, a megszállt kelet-ukrajnai Donyeck megye Oroszország által beiktatott vezetője a Telegramon közzétett nyilatkozatában közölte, hogy három civil meghalt és további nyolc megsebesült, amikor egy ukrán rakéta csapódott be egy étterembe Donyeckben.

Vjacseszlav Gladkov, a belgorodi régió kormányzója a Telegramon közzétett nyilatkozatában elmondta, hogy egy ember meghalt, egy másik pedig megsebesült, miután egy ukrán drón egy parkoló teherautóba csapódott egy határ menti faluban.
    A

 szomszédos kurszki régióban Roman Sztarovojt kormányzó közölte, hogy egy civil meghalt a kórházban, miután megsebesült a határ menti Szudzsa városra mért dróncsapásban.

Mind a belgorodi, mind a kurszki régiót rendszeres támadások érik azóta, hogy Moszkva 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát.

18:36
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz vadászgépet lőtt le az ukrán légvédelem

Újabb orosz Szu-25-ös harci gépet lőttek le az ukrajnai Donyeck régió felett - közölte az ukrán 110. önálló gépesített dandár.

19:25
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Az egyik legnagyobb katonai segélyszállítmányt jelentette be az Egyesült Királyság Ukrajnának

Az Egyesült Királyság 500 millió font értékű katonai segélycsomagot nyújt Ukrajnának.

A britek által Ukrajnának küldendő csomag része 4 millió darab lőszer, 1600 darab különböző típusú rakéta és 400 darab katonai jármű - köztük 160 darab Husky típusú páncélozott katonai jármű - írja a Nexta.

20:18
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Lettország saját gyártású drónokkal támogatja Ukrajnát

Anatolij Kutsevol, Ukrajna lettországi nagykövete közölte, hogy hamarosan több jelentés is érkezik majd a lett gyártmányú drónok és radarvédelmi rendszerek Ukrajnának történő átadásáról.

A nagykövet szerint Ukrajnának a 155 mm-es tüzérségi lövedékek beszerzését segítő koalíció ügyében és más területeken is előrelépést történt az elmúlt időszakban.

20:44
május 11, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás érte Szumi városát

Az Ukrajna északkeleti részén fekvő Szumi városa ellen május 11-én végrehajtott orosz rakétatámadásban meghalt egy 37 év körüli nő - jelentette az ukrán regionális katonai közigazgatás.

06:27
május 12, 2024
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.