Komposztáljunk! Hogyan kezdjük el? Mit tehetünk a komposztba, és minek nem szabad belekerülnie?

Vágólapra másolva!
Egy átlagos magyarországi állampolgár évente mintegy háromszáz kilogramm kommunális hulladékot termel, amelynek körülbelül harminc százaléka komposztálható szerves anyagból áll. Ez nagyjából kilencven kilót jelent minden évben: pontosan ennyivel csökkenthetnénk évente az otthoni szemetünk mennyiségét, ha élnénk a komposztálás lehetőségével. Komposztáljunk! Hogyan kezdjük el, és mit tehetünk a komposztba?
Vágólapra másolva!

A komposztálódás a természetben magától lejátszódó folyamat, azonban abban a környezetben, amelyben mi élünk, erre általában sajnos nincs lehetőség, ezért nekünk kell cselekednünk. A komposztálás során keletkező komposzt (mesterséges humusz) nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz a növények számára, jelentősen javul általa a talaj állaga.

Figyeljünk arra, hogy árnyékos és jó vízelvezetésű területet válasszunk. Ha nincs túl nagy kertünk, vagy egyszerűen csak minél kisebb helyen szeretnénk ezt megvalósítani, a silós módszer a legmegfelelőbb számunkra: kis helyen egymásra rétegezve lehet elhelyezni a szerves hulladékot.
Amennyiben rendelkezünk elég hellyel, a legegyszerűbb megoldás, ha egy kisebb területet kijelölünk, és oda felhalmozzuk a hulladékot a talaj felszínére, amelyet akár körbe is keríthetünk magunk által készített komposztáló kerettel. Komposztálótartályokat és -kereteket például az alábbi helyekről szerezhetünk be: http://komposztalj.hu/beszerzes

Tipp: használt raklapokból is remek komposztálókeretet lehet készíteni.

A kertész tippje: a komposztálót lehetőleg minél távolabb helyezzük el a kerttől és a pázsittól, mert igen szeretik például a lótetűk és a giliszták!

Mi kerülhet a komposztba?

A konyhában és a háztartásban keletkező hulladékok közül az alábbiak komposztálhatóak:

  • különböző zöldség- és tojáshéjak (gyümölcshéjjal vigyázni kell a permetezés miatt), salátalevelek
  • kávé- és teazacc
  • szobanövények (elszáradt levelek, elhervadt virág, maga az elhalt növény), virágföld
  • fahamu, toll, szőr
  • bármilyen papír feldarabolva (kivéve az újságpapír, azt dobjuk a szelektív papírgyűjtőbe!)
  • lenvászon alaposan feldarabolva, és csak kis mennyiségben
  • növényevő kisállatok ürüléke a forgáccsal együtt.

Kertünkben keletkező komposztálható hulladékaink:

  • lenyírt fű (ez igen gyorsan elbomlik, ne ijedjünk meg az esetleges nagy mennyiségtől)
  • gyomok még a virágzás előtt, szalma
  • ágak összeaprítva, elszáradt virágok, palánták, lehullott gyümölcsök, faforgács, fűrészpor, falevél.

Forrás: AFP

Ennek mind nem a kukában kell kikötnie

A faleveleket általában el szokták égetni; a két leggyakoribb indok erre az, hogy hirtelen nagy mennyiségben keletkeznek, illetve lassan bomlanak el, hosszú időre megtöltve a komposztálót. Ezért mindenképp fontos felhívni a figyelmet arra, hogy megkülönböztetünk könnyen- és nehezen lebomló faleveleket (amelyeket ha elégetünk, szennyezzük a levegőt!).

Könnyen bomlanak le: juhar, éger, mogyoró, kőris, szilfa, fűzfa, hárs és a nyír levelei, ezeket nyugodtan tegyük a komposztálóba nagyobb mennyiség esetén is.

Nehezen lebomló falevelek: dió, platán, bükk, nyárfa, gesztenye, tölgy. Elterjedt tévhit, hogy a diófa leveleiben növekedésgátló anyagok vannak, ezért azokat nem lehet komposztálni, azonban igazából ez az anyag a komposztálás során lebomlik.



Mi nem kerülhet a komposztba?

Hulladékok, amiket semmiképpen ne komposztáljunk:

  • biológiailag nem lebomló, illetve szintetikus anyagok (műanyagok, üvegek, fémek)
  • fertőzött és beteg növények, húsevő állatok alma (a fertőzésveszély miatt)
  • magas nehézfémtartalmú anyagok (például elemek, akkumulátorok)
  • olyan növényi hulladékok, amelyek nagy forgalmú utak mellől származnak
  • festékek, olaj, zsír.

A hús, csont és az ételmaradékok olyan szerves háztartási hulladékok, amelyek ugyan komposztálhatóak lennének, azonban mégsem szerencsés, ha a többi anyag mellé tesszük, mert megjelenhetnek a különböző fertőzéseket terjesztő állatok.

A komposztálóba kerülő hulladékokat érdemes felaprítani, körülbelül 5 centis darabokra - ez történhet kézzel vagy géppel -, ezáltal meggyorsítjuk a bomlás folyamatát.

Fontos, hogy bizonyos időközönként összekeverjük a komposztot, ezzel elősegítjük a minél gyorsabb bomlást, így a jó minőségű humusz előbb áll a rendelkezésünkre. Amennyiben a gyűjtőnk megtelt, ideje alaposan átkevernünk, majd legközelebb 5-6 hét eltelte után ezt újból megismételnünk. Ha jobb minőségű komposztot szeretnénk, érdemes 6-8 hetente rendszeresen átrakni.

Érett, kiváló talajjavító komposztot kb. 8-12 hónap után kapunk.

A sötét színű humusszal ezek után szabadon feljavíthatjuk kertünk, illetve cserepes növényeink talaját, miközben évente mintegy 90kg/fő felhasználható hulladékkal csökkentettük kukánk tartalmát!

A humusztól

  • javul a talaj szerkezete, mivel levegősebb lesz, nő a biológiai aktivitása és a tápanyagtároló képessége, sőt, segíti a felmelegedését (sötét színe miatt)
  • a növények könnyen fel tudják venni a szükséges tápanyagokat, hiszen azok a számukra megfelelő formában vannak jelen az így keletkező humuszban
  • a kórokozókkal és növényi kártevőkkel szemben nagyobb lesz a növények ellenálló képessége
  • kicsi a tápanyag kimosódásának veszélye, a benne található hormonhatású anyagok serkentik a növényi fejlődést.


Forrás: Komposztálás a családban - gyakorlati útmutató

Kump Edina, ELTE Környezettudományi Klub

Korábbi cikkeink:

Komposzt-tea: vegyszermentes növényerősítő trükk a kiskertben

Dobd el a fűgyűjtőt! Ha rendszeresen nyírunk, nem kell összetakarítanunk a füvet

Komposztálni jó és könnyű! Tippek a SZIKE Környezet- és Egészségvédelmi Egyesülettől

Ajánlat: http://komposztalj.hu/ és http://www.szike.zpok.hu/

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!