A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
19:00KézilabdaMagyarország-Franciaország

Nyár, forróság, laza ruhák… laza kapcsolatok?

flört medence strand fiatal pár párkapcsolat
Vágólapra másolva!
Kik azok, akik fogékonyabbak az alkalmi kapcsolatokra és miért?
Vágólapra másolva!

„Ne haragudj, készítenél rólunk egy képet a barátnőmmel?" – szólít meg a strandon egy egyetemista korú lány, hóna alatt egy óriási, felfújt flamingót tartva. Az első képek persze nem tökéletesek, meg kell találnunk a tökéletes fényviszonyokat, a flamingó sem akar végig együttműködni, a közelben labdázó srácok pedig mintha direkt dobálnák olyan közel a labdát, hogy az lefröcsölje őket. Aztán egy sokadik „bocsi, csak még egyet" után a Nap is pont jó szögből süt, a fürdőbugyi is pont jól van felhúzva, a bikini pántja sem csinál hurkát és a lányoknak is sikerül pont addig fennmaradniuk az imbolygó gumiállaton, amíg a legjobb szögből kapom el a spontán nevetős arcukat. Mivel közel van egymáshoz a törölközőnk, akaratlanul is részt veszek egy spontán képszerkesztő gyorstalpalón, mondjuk mi tagadás, tényleg tanulságos volt, ezt pedig részletes beszámoló követi, hogy a kész remekművet most miért csak Petinek meg Balázsnak küldi el a flamingós lány, Andrisnak meg már miért nem. Közben a labdázó srácok is kijöttek a vízből, törölközőjüket közelebb húzva a lányokhoz – biztosan csak a barnulás szempontjából legideálisabb szög megtalálása volt a céljuk. A csevegés egyik zsivaja elnyomja a másikat, a lányok hamar kikerülnek figyelmem fókuszából, csak pár órával később leszek rájuk újra figyelmes, amikor összefutunk a fagyis pultnál: Az egyik labdás srác épp az Illatos Izabellát dicséri neki, amire meghívta.

A nyár több szempontból segítheti az alkalmi kapcsolatokat létrejöttének, de vajon mi lehet a magyarázat arra, hogy valaki – évszaktól függetlenül is – fogékonyabb erre, mint mások? Erre a kérdésre a választ elsősorban a szocioszexualitás szempontjából érdemes megvizsgálni.

A szocioszexuális orientáció az elköteleződés nélküli, rövid távú, alkalmi szexuális együttlétre való hajlandóságot jelenti, egy személyiségdimenzió, melynek két végpontja van: a korlátozott és a korlátlan. Azok az emberek, akiknél a mért szocioszexuális orientációs érték a korlátlan pólushoz áll közelebb, hajlamosabbak az alkalmi, hosszabb elköteleződést nem tartalmazó kapcsolatokra, több szexuális partnerük van, kevésbé érdeklődnek az elköteleződés iránt. A felmérések szerint azok az emberek, akik elköteleződés mentes kapcsolatokról, szexről számoltak be, azt mondják, hogy leginkább az örömszerzés motiválja őket, saját szexualitásuk megismerése és kibontakoztatása, valamint önbecsülésük javítása. A nemzetközi kutatások (Schmitt et al, 2017) azt mutatják, hogy

azok az emberek, akiknél magas a nárcizmus mértéke, azoknál jellemző ez a személyiségvonás és nagyobb valószínűséggel keresnek egyéjszakás, rövid távú kapcsolatokat, szexelnek olyanokkal, akik már kapcsolatban állnak, vagy csalják meg saját párjaikat.

Bár a rövidtávú, elköteleződés nélküli kapcsolatok, flörtök, „nyári kalandok" rövid távon pozitív hatással lehetnek az önértékelésre, sok kockázatot is rejtenek magukban: a szexuális úton terjedő betegségek és a nemkívánt terhesség lehet az első, ami eszünkbe jut, de a mentális egészségre gyakorolt hatás sem elhanyagolható. A sok pozitív tapasztalat mellett gyakori, hogy a kaland olyan hatást vált ki valakinél, amire nem is számított, ilyen lehet például a zavartság, lehangoltság, az alacsonyabb önértékelés, burn-out vagy akár depresszív tünetek és annak az érzése, hogy valami rosszat tettek, ami később akár még szexuális diszfunkciókhoz is vezethet (Vrangalova, 2014).

Az eredmények azt mutatják, hogy a „nyári kalandok" iránti vágyat nem nőjük ki, vagyis az életkor előrehaladtával mind a nők, mind a férfiak gyakrabban létesítenek alkalmi kapcsolatokat, attól függetlenül, hogy mit gondolnak erről. A szocioszexuális érték ettől még tud változni az életkorral, ezt azonban az is befolyásolja, hogy az egyén talál-e hosszútávú partnert és számára mennyire kielégítő az a kapcsolat. A szociszexualitás értéke azonban egy korábbi visszafogottról magasabb irányába is változhat akkor, ha elkötelezett kapcsolat mellett is van alkalmi sikerélménye az egyénnek – minden kockázat nélkül, ez azonban a félrelépések esélyét és számát növelheti.

A nemzetközi, de a magyar mintán is végzett kutatások eredménye is azt mutatja, hogy a férfiak esetében a szocioszexuális orientáció értéke nagyobb, mint a nőké, az ő körükre így jobban jellemző az alkalmi kapcsolatok iránti vágy és azok gyakorlása is. Ezt a nemi eltérést azonban magyarázhatják azok a még mindig erőteljesen jelenlévő előítéletek és attitűdök, melyek az alkalmi kapcsolatokba bonyolódó nőket megbélyegzik. Mindenki ismeri a nőket megbélyegző, férfiakat felmentő közhelyeket és valamiért a „hódító" férfiakra olyan kifejezéseink vannak, mint „nőcsábász, játékos, szoknyavadász, szívtipró, donjuan" – csupa erőt sugalló szavak, míg a nők esetében csak a „ribanc" szinonimái közül válogathatunk. Természetes dolog, ha a szocioszexualitás két ellentétes pólusán álló ember nem érti meg egymást, elutasítóan éreznek egymás és a másik életmódja iránt – hiszen mindenkinek joga van az érzéseihez. Azt azonban érdemes lenne mindenkinek közelebbről megnéznie, hogy vajon miért érez ennyire másként a férfiakkal és a nőkkel kapcsolatban?

A nyár különösen a kalandok, a flamingós lányok és a labdázós srácok flörtölésének ideje, ez a kettős mérce azonban olyan mélyen gyökerezik még a legfelvilágosultabb kultúrákban is, hogy akárhogyan is végződik az ő történetük is, a szerepek már az elején leosztottak, az incel-logika ismerős: a labdázós srácból hős vagy áldozat lesz, a flamingós lányból viszont mindenképpen ribanc.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!