Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Nigel Farage: Nagy-Britanniában egyre több olyan fiatal van, aki nem becsüli a brit értékeket és támogatja a Hamászt

Az izraeli "Vaskupola" rakétavédelmi rendszer egy palesztin rakétát semlegesít Izrael felett. Az izraeli támadást megelőzően  a Hamász radikális palesztin szervezet fegyveresei rakétákat lőttek ki dél-izraeli területekre.
Vágólapra másolva!
Parázs, már-már veszekedésbe hajló vitába bonyolódott Nigel Farage az ITV kedd reggeli élő adásában a két műsorvezetővel, Charlotte Hawkinsszal és Richard Madeley-vel. A népszerű Good Morning Britain című programban a szemére hányták a brit Függetlenségi Párt volt vezetőjének, hogy a vasárnapi Sky News-nak adott nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyságban nő azoknak a fiataloknak a száma, akik irtóznak a brit értékektől. Később pontosította, hogy a muszlimokról beszélt.
Vágólapra másolva!

A megjegyzés nyomán a műsorvezető duó egymásra licitálva össztüzet zúdított Farage-ra, érezhető volt a feszültség, és egy darabig úgy tűnt, hogy a politikus gyorsan befejezi az interjút. Főleg miután Mr. Madeley idézte az IPSOS Mori által 2018-ban végzett közvélemény-kutatás eredményeit.

„Megállapították, hogy az Egyesült Királyságban élő muszlimok nagyobb jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy britek legyenek, mint általában a lakosság” – mondta a műsorvezető, és hozzátette, 85 százalékuk érzi úgy, hogy valóban Nagy-Britanniához tartozik, 55 százalékuk szerint brit nemzeti identitása nagyon fontos a számára. „Tehát kénytelen vagyok megkérdezni, mi a fenéről beszélt, Mr. Farage?”

A megszólított kijelentette, hogy kontextusba helyezné vasárnapi interjúját, hiszen csak annyit mondott, hogy egyre több fiatal nem támogatja a brit értékeket. Sőt, sok tekintetben megveti őket.

Mindenki láthatta a helyi választások eseményeit, amely során a városok egyes részein az emberek vallási alapon szavaztak, a megválasztott képviselőket Allahu Akbarral üdvözölték” 

– fűzte hozzá Farage, majd idézte a JL Partners által készített közvélemény-kutatást, mely szerint a Nagy-Britanniában élő 18-24 éves fiatal muszlimok 23 százaléka gondolja úgy, hogy a dzsihád jó dolog. 

Ez nem brit érték, és az a tendencia nyugtalanító, amely a fiatalok körében terjed.”

Madeley szerint ez a közvélemény-kutatás nem igazán mérvadó, ezért sokan kritizálták, és téves a politikus azon állítása, hogy egy bizonyos Oldham utcában senki sem beszél angolul.

„Nos, ez megint csak nem igaz – szállt vitába a politikussal a műsorvezető. „– A statisztikai hivatal szerint Oldhamban az emberek mindössze hét tized százaléka nem beszél angolul – ez kevesebb, mint egy a százhoz.”

Farage szerint azonban lehet vitatkozni a számokról és a statisztikákról, de az kétségtelenül igaz, hogy 

Nagy-Britanniában egyre több olyan fiatal van, aki nemhogy nem becsüli a brit értékeket, de nyíltan támogatja a Hamászt.

Nigel Farage kommentálta Rishi Sunak kormányfő sorkatonai szolgálat újjáélesztésére irányuló terveit, amelyeket egyszerűen viccnek nevezett.

„A hadsereg létszáma 100 ezerről 75 ezerre csökkent a konzervatív kormányzás 14 éve alatt, és ami a legérdekesebb, egyre több olyan fiatal van ebben az országban, aki valójában irtózik attól, amit mi képviselünk” – jelentette ki Farage, és elmondta: 

A hét végén arról beszéltem a a Sky News-ban, hogy aggasztóan nő azoknak a fiatal férfiaknak a száma, akik olyan radikális nézeteket vallanak, amelyek ellenségesek. Milyen érdekes, hogy a munkáspárti Angela Rayner a saját választókerületében könyörgött egy csoport muszlim vezetőnek, hogy szavazzanak a Munkáspártra, miközben egyetlen nő sem volt a teremben. Ez aggodalomra ad okot, a nőket teljesen kizárják a politikából.”

Farage azzal vádolta Rishi Sunak miniszterelnököt, hogy azért írta ki az általános választásokat, mert az illegális migránsok Ruandába szállítását ígérő terve nem valósult meg, járatok nem indultak el.

„Meggyőződésem, hogy az előrehozott választások kiírásának legfőbb oka, hogy Mr. Sunak tudja, hogy azok repülőgépek nem mennek Ruandába júliusig, mint ahogy ígérte, ráadásul nem tudja megállítani az illegálisan hozzánk érkezőkkel szúfolt hajókat sem” – szúrt oda a brit miniszterelnöknek Farage.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről