A gyászolók szinte meg sem tudják közelíteni a méhlegelővé alakított temetőkben hozzátartozóik sírját

Fotó: Image Source via AFP
Vágólapra másolva!
Angliában is hallottak a nevezetes, budapesti méhlegelőkről. Dorset grófságban mindenképpen, mert a helyei temetők egy részét fenntartó Bournemouth, Christchurch és Poole városainak önkormányzata 2019-ben „klímavészhelyzetet” hirdetett, és a szén-dioxid-semlegesség gyors elérésének érdekében nem nyírja a füvet. Az égig érő fű miatt a gyászoló családok nem tudják szeretteik sírját látogatni.
Vágólapra másolva!

A helyi sajtó és az egyik legnagyobb angol portál, a MailOnline is foglalkozik az áldatlan temetői állapotokkal. Dicséretes, hogy a régió csatlakozott a Let It Grow! (Hadd nőjön a fű!) környezetvédelmi kezdeményezéshez, melynek része, hogy ritkán – vagy egyáltalán nem – nyírják a füvet, hogy ösztönözzék a biológiai sokféleséget és a beporzók élőhelyeit. 

A helyiek azonban úgy vélik, hogy a temetők szakrális helyek, amelyeket illik karban tartani, s nem jó, ha akár juh-, akár méhlegelőként hasznosítják.

A helyi temetőkben nyugvók rokonai szerint a gondozatlan fű a halottakkal szembeni tiszteletlenség jele. A hamworthy-i Szent Mihály templom mellett és a branksome-i temetőben elhantoltak hozzátartozói egyre türelmetlenebbül sürgetik a fűnyírást.

Kay Leach 70 mérföldet utazott Bristolból, hogy meglátogassa szülei és nagyszülei sírját a Szent Mihály-templomnál, de nem tudott keresztül vergődni a gazos füvön, hogy lerója tiszteletét.

Korábban Hamworthyben éltem, és minden nap elmentem a sírok mellett iskolába menet, de még soha nem láttam ilyen rossz állapotban a temetőt”

 – nyilatkozta a bournemouth-i Daily Echónak Mrs. Leach, akinek apja, Peter Irven tavaly szeptemberben, 92 évesen halt meg, és szüleivel és feleségével, Helennel együtt temették el. – „Nem tudtam a sírhoz menni, a férjemet kértem meg, hogy tegye le a virágokat. Egyszerűen fizikai képtelenség volt átverekednem magam a majd’ embermagasságú füvön.”

Mások akaratlanul is rátapostak a gaz által teljesen beborított sírokra, mivel nem lehet látni, hová lépnek.

A 70 éves Janet Trent sem tudta meglátogatni az első világháborúban harcolt nagyapja sírját.

Ez undorító, ez egy háborús sír, felvettem a kapcsolatot a hadisír-bizottsággal, felháborító, amikor azt látod, hogy az idősebbeknek micsoda akadályokat kell leküzdeni, hogy kifejezzék tiszteletüket elhunyt szeretteiknek”

 – mondta Janet.

Sir Robert Syms, Poole városka parlamenti képviselője beszélt a helyi önkormányzattal a temetőkről, miután egy feldúlt lakos azt mondta, hogy a lánya egyáltalán nem tudja gondozni édesanyja sírját Branksome-ban.

A helyi hatóságoknak rendben kell tartani a temetőket, hogy az emberek egy elvadult rét helyett gondozott sírkertben tudhassák halottaikat”

 – nyilatkozta a képviselő.

„Az idei első fűnyírás felénél járunk” – jelentette ki a helyi tanács szóvivője. - „Magánvállalkozók és önkéntesek gondoskodnak a Szent Mihály-templomkert karbantartásáról, a fűnyírást a tanácsi csapat segíti a temető legrégebbi részein. Évente négyszer nyírjuk a füvet, idén a napokban lesz az első. A helyi önkormányzat 2019-ben ökológiai vészhelyzetet hirdetett, ennek része, hogy megpróbáljuk megváltoztatni egyes zöldterületek kezelési módját.”

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről