A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Frank Füredi: az utakat lezáró ökobuzgalmárok végre megkapták méltó börtönbüntetésüket

Protesters rally outside Scotland Yard, demanding release of detained environmental protesters in London
Fotó: Anadolu via AFP
Vágólapra másolva!
Egyre jobban dühíti az embereket az arrogáns ökoharcosok korlátokat nem ismerő buzgólkodása. A „méregzöldek” úgy vélik, hogy az úgynevezett klímavészhelyzet iránti megszállottságuk feljogosítja őket arra, hogy rongálják a köztulajdont, megbénítsák a közlekedést és egyéb, közfelháborodást kiváltó akciókkal hívják fel magukra a figyelmet anélkül, hogy szembesülnének a következményekkel. Nem csoda, hogy Frank Füredi – a MailOnline-on publikált írása szerint – örömmel fogadta az M25-ös autópályát 2022 őszén lezáró aktivisták példás megbüntetését.
Vágólapra másolva!

Sokakhoz hasonlóan Mr. Füredi, a Kenti Egyetem emeritus professzora is örömmel nyugtázta, hogy a southwarki Christopher Hehir bíró a legszigorúbb büntetést szabta ki a Just Stop Oil szélsőséges „környezetvédőire”, akik négy napon át akadályozták az M25-ös forgalmát. Roger Hallam egykori biogazdálkodó öt évet kapott, míg – olyan előkelő neveket viselő társai, mint például Cressida Gethin és Lucia Whittaker De Abreu – négy-négy évre kerültek hűvösre. Cressida édesanyja kiborult a lánya elítélése miatt, és arra panaszkodott, hogy lánya nem lesz ott bátyja jövő nyári esküvőjén.

Durván hangzik, de bárcsak súlyosabb büntetést kaptak volna Cressidáék!” 

– írja a magyar származású professzor. – „A liberálisok természetesen dühöngenek, és nyílt levélben fordultak a főügyészhez, azonnali találkozót sürgetve az »igazságtalanság« kiküszöbölése érdekében. A levél megfogalmazói a modern kor egyik »legnagyobb igazságtalanságáról« szónokolnak. Több, mint ezer prominens személyiség, művészek, rocksztárok, akadémikusok, ügyvédek adták a nevüket a bizarr dokumentumhoz.”

Mr. Füredi vette magának a fáradtságot és a MailOnline-on megjelent cikkében pellengérre állította a Just Stop Oil aktivistáinak a megbüntetése miatt saját magukat hergelő, képmutató tiltakozókat. A professzor szerint az aligha meglepő, hogy Rowan Williams nevét is ott látni az aláírók között, az egykori canterburyi érsek régi rajongója a baloldali nézeteknek. A magát nyíltan szocialistának valló filmrendező, Adam McKay is tiltakozott. Az Oscar-díjas forgatókönyvíró, rendező korábban három millió fontot adományozott egy Just Stop Oilhoz közel álló alapnak, de ennek ellenére szívesen repül néhány ezer mérföldet 6 millió fontos Los Angeles-i otthona és nyolc hálószobás, 12 hektáros, írországi birtoka között. Talán más hollywoodi sztárhoz hasonlóan ő is szén-dioxid kibocsátási egységeket vásárol, hogy ellensúlyozza saját környezetszennyezését. A színész, humorista, Steve Coogan pedig azért kongatja a vészharangot, mert az emberiség a „valaha volt legnagyobb kihívással néz szembe”, ám arról bölcsen hallgat, hogy egy sor luxus benzinfalója volt, köztük egy 1969-es Aston Martin DBS V8, amelyet néhány éve több mint 150 ezer fontért árverezett el. Eddie Dempsey, az ultrabaloldali RMT közlekedési szakszervezet főtitkár-helyettese vérbeli klímaharcosnak képzeli magát, bár 2015-ben még nem törődött a karbonlábnyomaival, amikor a kelet-ukrajnai Luhanszkba utazott, ahol már javában „munkálkodtak” Vlagyimir Putyin hívei. Dempsey szívesen pózolt Alekszej Mozgovojjal, az ukrán bíróság által terrorszervezetnek minősített, oroszbarát Szellembrigád milícia főnökével.

„Az ökobuzgók és újsütetű támogatóik hősöknek tekintik magukat, akik a reakció erőivel küzdenek. Miért gondolják ezek a fotelforradalmárok, hogy ítélkezhetnek az igazságszolgáltatási rendszer felett, és különleges bánásmódot követelhetnek nézeteik miatt? Csak azért, mert a nyilvánosság elé állnak, még nem jelenti azt, hogy hallgatni kell a véleményüket. A BBC műsorvezetője, Chris Packham „groteszk igazságszolgáltatási tévedésnek” minősítette a börtönbüntetéseket.

Ami azonban igazán groteszk: Packham és ideológiai társai szerint a tiltakozók a törvények felett állnak. Morális fölényük tudatában nem kell a következményekkel számolniuk? Ha elfogadjuk ezt, akkor az állam tehetetlenül áll majd szemben a bűnelkövetőkkel. Ez pedig anarchiához vezet. A főügyésznek írt levéllel az aláírók bebizonyították, hogy nem értik a hétköznapi embereket. Nekik saját politikai erényeik fitogtatása szempontjából fontos a környezetvédelem, ám saját életüket ez vajmi kevéssé befolyásolja. Elefántcsont tornyaikban, londoni házaikban, jól kipárnázott stúdióikban és filmes díszleteikben nekik nem kell szenvedniük a kisemberek életét befolyásoló kellemetlenségektől.

Hehir bírónak igaza volt. Több kell a hozzá hasonlókból, és kevesebb a Rowan Williamsékből és társaiból!”

– fejezte be a MailOnline-n megjelent cikkét Frank Füredi.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!