A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1

Tavaly a vb-ről még kizárták, Párizsban azonban ringbe léphet a két férfiasan tökéletes bokszolónő

Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Némi nemi vita borzolja a kedélyeket az olimpiai játékok ökölvívó tornáján. Két bokszoló a női mezőnyben léphet ringbe annak ellenére, hogy tavaly kizárták őket a világbajnokságról, mert biológiailag férfinak számítottak. Ezt állítólag a DNS-vizsgálatok is bebizonyítottak, hiszen XY kromoszómákkal rendelkeznek. Párizsban azonban felülbírálták a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség, az IBA szabályait.
Vágólapra másolva!

Tavaly Umar Kremlev, az IBA elnöke diadalittasan jelentette be, hogy leleplezték a szövetséget megtéveszteni igyekvő sportolókat. Az elnök szerint a tesztek bebizonyították, hogy a Imane Khelifnek és Lin Yu-Tingnek XY, azaz férfi kromoszómái vannak. Ezért az algériai Khelifet és a tajvani Yu-Tinget is kizárták a tavalyi bogotai vb-ről, miután jogos kérdések merültek fel nemi hovatartozásukat illetően. A tajvani pehelysúlyú öklözőtől visszavették a bronzérmét is.

Ennek ellenére Párizsban láthatjuk a két öklözőt. A Nemzetközi Bokszszövetség szigorúbb szabályait a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem ismeri el, így a kétes nemi hovatartozású bokszolók a nők között léphetnek szorítóba a játékokon.

Aki megfelel az alkalmassági és nevezési szabályoknak, valamint a vonatkozó egészségügyi előírásoknak, az részt vehet a 2024-es párizsi játékok ökölvívó mérkőzésein”

– nyilatkozta Mark Adams, a NOB szóvivője. Adams hozzátette, hogy a NOB megpróbál egyensúlyt teremteni a női sport esetében az igazságosság és a befogadás között. A szövetségeknek meg kell alkotniuk azokat a szabályokat, amelyek biztosítják a méltányosságot, és azt, hogy mindenki elindulhasson a választott versenyszámokban. Mellesleg mindkét öklöző részt vett az 2021-re halasztott tokiói olimpián, Lin pedig két ízben megnyerte az ázsiai női amatőr ökölvívó-bajnokságot.

Ezek a sportolók sok-sok éven át versenyeztek, nem ismeretlenül és váratlanul állítottak be Párizsba, hiszen már Tokióban is szorítóba léptek. Ráadásul, az útlevelük szerint is nők”

mondta Mark Adams.

Az eset kapcsán azonban a közösségi média felületein elterjedtek olyan filmrészletek, amelyeken Khelif férfiasan tökéletes ütéseit láthatjuk. Többen ezekkel a videókkal reagáltak a vitatott nemi hovatartozású sportolók párizsi indulásának engedélyezésére. Az egyik felvételen Khelif a mexikói Brianda Tamara ellen meccsel. Jól látható, hogy sorozatban erős bombákkal ingatja meg az ezektől teljesen kikészült ellenfelét.

Nagyon kemény és fájdalmas ütéseket vitt be, tizenhárom éves bokszpályafutásom során még soha nem éreztem ehhez hasonlót, legfeljebb, amikor férfiakkal gyakoroltam. Hála Istennek, hogy épségben ki tudtam jönni a ringből”

– mondta később Brianda.

A fél-nehézsúlyú Khelif csütörtökön az olasz Angela Carinivel, a pehelysúlyú Lin pedig pénteken Marcelat Sakobival vagy Sitora Turdibekovával csap össze.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!