Újabb részletek derültek ki a Trump elleni merényletről

trump, merénylet jelkép
Fotó: REBECCA DROKE / AFP
Vágólapra másolva!
Megdöbbentő részletek derültek ki a Donald Trump elleni merénylettel kapcsolatban. A biztonságiak által agyonlőtt Thomas Crooks háromszor is elkerülte a titkosszolgálat és a rendőrség embereinek a figyelmét, pedig az egyik ügynök még fényképet is készített a gyanús alakról. Mégsem történt semmiféle intézkedés a merénylet megelőzése érdekében.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatok során kiderült, hogy Mr. Crooks háromszor is felderítette a helyszínt, mielőtt felmászott a leshelynek használt épület tetejére. Három Beaver megyei rendőrnek az egyszintes AGR International épületében volt az őrállása, amelynek tetejéről a merénylő leadta a lövéseket – adta hírül a CBS. Valószínűleg fél órán keresztül ott feküdt többé, kevésbé mozdulatlanul a tetőn, mielőtt lövöldözni kezdett.

Egy vezető bűnügyi tisztviselő elárulta a tévécsatornának, hogy nem tettek semmit, azok után sem, hogy az egyik, az eseményt biztosító mesterlövész észrevette, hogy Crooks többször felnéz annak az épületnek a tetejére, amely mindössze 130 méterre volt attól a helytől, ahol Trump a beszédét készült elmondani.

Crooks hirtelen eltűnt egy épületkiszögellés mögött, mielőtt másodszor is felbukkant volna, és leült a telefonját babrálgatni. Ekkor készített róla képet az egyik biztonsági ember. Ennek ellenére nem történt semmiféle további intézkedés, ezért Crooks harmadszor is felbukkant, ezúttal egy hátizsák volt nála, amellyel zavartalanul az épület mögé sétált, majd eltűnt. 

A mesterlövész csapat nem vette észre, hogy Crooks éppen felmérte az épületet, vizsgálta a lehetőségeket.

A pittsburghi WPXI tévécsatorna arról számolt be, hogy egy Beaver megyei rendőr fényképet készített 17.45-kor a tetőn lévő merénylőről. A háromfős mesterlövész csapat jelentése nyomán végre erősítést küldtek az épületbe, ám az oda érkező rendőr csak 18.11-kor vette észre Crookst, ám kénytelen volt visszavonulni, amikor Crooks ráfogta a fegyverét. 

A merénylő másodpercekkel később zavartalanul leadhatott nyolc lövést, megölte Corey Comperatore pennsylvaniai tűzoltóparancsnokot, két másik embert súlyosan megsebesített és Trumpot is eltalálta.

Egy, a lövések előtt készült felvételen az is jól látható, hogy többen a tetőre mutatnak, és az egyenruhásokat próbálják figyelmeztetni a veszélyre. Trump hívei azt is elmondták, hogy hiába értesítették a rendfenntartókat a tetőre mászó gyanús alakról, nem történt semmi.

Az esemény biztosításáért felelős szervek intenzív ellenőrzésnek néznek elébe, miután kiderült, hogy a tetőt biztonsági szempontból sebezhetőnek ítélték. Kimberly Cheatle, a titkosszolgálat igazgatója hétfőn este kijelentette, hogy nem mond le, annak ellenére, hogy egyre többen is erre szólították fel, az erőszakos cselekményéhez vezető mulasztások miatt.

A pennsylvaniai seriff megvédte azt a rendőrtisztet, aki másodpercekkel a lövöldözés előtt szembeszállt Crooksszal a tetőn. Michael Slupe seriff megerősítette, hogy 

az egyik tisztje a tetőn találkozott a fegyveressel, közvetlenül azelőtt, hogy mészárlást kirobbant. 

Slupe szerint embere ésszerű döntést hozott, amikor visszavonult.

Annyit tudok, hogy a tisztnek már mindkét keze a tetőn volt, de a merénylő ráfogta a fegyverét, ezért jobbnak látta visszafordulni”

– nyilatkozta Mr. Slupe. – „Az emberek azt hiszik, hogy a tisztek szupermanek, mint a filmekben.”

Slupe azt is elmondta, hogy osztályának tagjait a felvonulás kezdete előtt figyelmeztették Crooks gyanús viselkedésére, és azonnal keresni kezdték, de a merénylő így is átjutott a másodlagos védelmi gyűrűn. A titkosszolgálat felelős az elnök körülő védelmi gyűrűért, míg a helyiek az azon kívül eső területért tartoznak felelősséggel.

Trump támogatói még a szószékre lépése előtt észrevették a tetőre mászó fegyverest, de a titkosszolgálat figyelmen kívül hagytak a nekik küldött figyelmeztetéseket.

Nem is nagyon értettem, miért beszél Trump, miért nem rángatták le azonnal a színpadról”

– mondta egy szemtanú a BBC-nek. – „A következő pillanatban pedig meghallottuk a lövéseket.”

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről