Georg Spöttle: Ahmat Specnaz, avagy egy napom a csecsen kommandósokkal

Vágólapra másolva!
A szerdai hírek arról szóltak, hogy Vlagyimir Putyin és Ramzan Kadirov meglátogatták a Csecsen Különleges Erők (Specnaz) Akadémiáját Groznij közelében. Az orosz elnök megköszönte a csecsen harcosoknak az önfeláldozó szolgálatukat. Elmondta, amíg ilyen katonáink vannak nem lehet legyőzni minket. Nekem az a megtiszteltetés jutott, hogy engedélyt kaptam az orosz kormánytól, hogy ellátogathassak a kiképzőközpontba Gudermesbe és saját szememmel láthassam az ott folyó munkát.
Vágólapra másolva!

Az „Ahmat Specnaz”, azaz a csecsen speciális alakulat világhírre tett szert az orosz-ukrán konfliktus kitörése óta. A szakállas, állig felfegyverzett kaukázusi kommandósok vették be a hírhedt Azovstal gyárat Mariupolban az Azovi-tenger partján, ők fogták el az Iszlám Állam terroristáit, akik Moszkvában egy koncerten legyilkoltak 137 embert. 

Sokan azzal vádolják őket, hogy „tiktok harcosok” mivel rendszeresen töltenek fel videókat a kínai közösségi médiába. A kiképzésüket látva azonban meggyőződhettem róla, hogy nagyon kemény fickók, akik ott vannak az élvonalban.

Groznijtól félórányira, Gudermes városában, fekszik Európa legnagyobb kiképzőközpontja a „Specnaz Akadémia” (RSU). Már kívülről is impozáns az épületcsoport, a hangárok, valamint az irányítótorony, mivel a bázis saját repülőtérrel is rendelkezik. Amíg átestünk a beléptetésen éppen ejtőernyősgyakorlat zajlott. A kadétok egy kisebb csapatszállítóból gyakorolták a bekötött és a szabadeséses ugrásokat. A létesítmény parancsnokhelyettese fogadott és azonnal megkért, hogy csak azt fotózzam, amire ő engedélyt ad. Mint kiderült Kadirov elnöknek is éppen pisztolylövészetet gyakoroltak testőrei az akadémia lőterén. A repülőgépek zaja mellett folyamatos a fegyverropogás. A hatalmas több pályás lőtéren pisztollyal, gépkarabéllyal és mesterlövész puskákkal tanulnak lőni a hallgatók. Az utóbbinál másfél kilométer távolságra is vannak kihelyezve lőtáblák.

A katonák átlagban napi 1000 lőszert használnak el. Ez valóban sok, de komoly fegyverkezelési rutint ad nekik. 

Pár részlet visszaköszönt a saját kiképzésemből is, például, amikor 3 különböző fegyver alkatrészeit keverik össze egy pokrócon. 

A hallgató sprintel egyet vagy fekvőtámaszokat nyom, majd összeszereli a három fegyvert, betárazza őket és parancsra a megfelelő eszközzel a kijelölt lőtáblára tüzel. A feladatokat teljes felszerelésben, fejhallgatós sisakban hajtják végre, mintha már a fronton lennének éles bevetés közben. Mire odakerülnek már megszokják a felszerelés súlyát és dimenzióit. Rohamsisakban Jó pár centivel magasabb vagy és ezt egy épületbe való behatoláskor figyelembe is kell vegyed. A bukócélok másodpercek alatt dőltek el az AK-gépkarabélyok lövedékeitől. Lehetett látni, hogy minden mozdulat ül. A kiképzők elmondták, hogy addig gyakoroltatnak minden fogást a fegyvereken, amíg azok rutinná válnak. A fronton kevés idő van a gondolkodásra, ott az automatizmus a fontos.

tömörített
Fotó: Georg Spöttle

A taktikai házakban a túszszabadítást és a terroristák felszámolását gyakorolják. Az épületek belső falai vastag papírból vannak, amelyek keretekben, zsanérok segítségével mozgathatóak. Így az épület belseje minden egyes gyakorlatkor megváltozik. A kommandósoknak mindig új alaprajzzal kell szembesülniük. A másodperc töredéke alatt el kell dönteni, hogy melyik bábú a túsz és melyik a terrorista. Itt még persze lehet hibázni a való életben az viszont fatális következménnyel jár. A legmagasabb épület 5 emeletes. Minden oldala más, van téglafal, van beton, műmárvány és üvegportálok, mint egy irodaháznál. 

Ez azt a célt szolgálja, hogy a kommandósok, miután egy helikopter letette őket a tetőre, kötélen ereszkednek le az épület falain és közben megtapasztalják, hogy melyik faltípushoz melyik mászási technika a legalkalmasabb.

A zárak nyitására is komoly hangsúlyt fektetnek. Megtanítják, hogy mikor használjanak faltörő kalapácsot, pajszert vagy mikor érdemes a speciális zártörő lövedéket, esetleg robbanóanyagot bevetni. Elmaradhatatlan az egészségügyi képzés is, hogyan kell különböző harctéri sérüléseket ellátni, vagy újraéleszteni. Az akadémiára nemcsak csecsenek járnak, hanem oroszok is az ország minden részéből. Ez hozzájárult ahhoz, hogy Groznij lélekszáma folyamatosan emelkedik. Sok katona hozza a családját is. Vannak orosz családok, akik a gyermekeik miatt költöztek Groznijba. „Itt nincs drog, nincs alkohol, jók az iskolák és a kicsik normális környezetben nőnek fel.” Ez valóban így van. Sem a boltokban, sem az éttermekben nem kapható alkohol. Viszont több egyetem és főiskola is van a városban, így a fiatalok nem vándorolnak el. A rengeteg toronydaru és az építkezések látványtervei azt mutatják, hogy Csecsenföld fővárosa folyamatosan fejlődik.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!