Georg Spöttle: Hatalmas Moszad-akció Libanonban

Vágólapra másolva!
Az izraeli titkosszolgálat állhat egy robbantássorozat mögött, amely Libanonban történt. Többezer „csipogó” (pager) robbant fel használói zsebében. Kilencen meghaltak, háromezren megsebesültek, több gyermek is van áldozatok között, akik éppen édesapjuk közelében voltak a robbanáskor. A „csipogókat” az Irán által támogatott Hezbollah (Isten Pártja) síita hadsereg használta, de a sérültek között van Irán libanoni nagykövete is.
Vágólapra másolva!

Az amerikai média szerint a Libanonban detonált csipogókat egy izraeli titkosszolgálati akció során robbantották fel. Az Irán által támogatott Hezbollah megtorlást jelentett be. 

A Libanonban tömegesen felrobbantott személyhívók után egyre több jel utal arra, hogy az akció mögött az izraeli külföldi titkosszolgálat, a Moszad állt.

A titkosszolgálatnak sikerült elfognia egy csipogókészülék-szállítmányt, és több gramm robbanóanyagot helyezett el a készülékekben – jelentette a New York Times amerikai és más, a műveletről értesült tisztségviselőkre hivatkozva. A Hezbollah a tajvani Gold Apollo gyártótól rendelte a csipogókat. A Reuters hírügynökség egy magas rangú libanoni biztonsági tisztviselőt is idéz, aki azt mondta, hogy a gyártás során már 5000 Gold Apollo csipogóba rejtették el a kis mennyiségű robbanóanyagot. 

A Moszad egy robbanóanyagot és egy kódot tartalmazó áramkört csempészett a készülékbe. Ezt nagyon nehéz bármilyen eszközzel kimutatni, még eszközökkel vagy szkennerekkel is” 

– mondta a biztonsági tisztviselő. Más források mindössze 1000 manipulált készülékről beszélnek. A tegnapi detonációkban legalább kilenc ember meghalt, és csaknem háromezren megsebesültek – köztük számos Hezbollah-harcos és Irán bejrúti nagykövete.

A Reuters által elemzett, megsemmisített csipogók képein a Gold Apollo által gyártott csipogókhoz hasonló dizájn és matricák voltak láthatóak a hátoldalon. A vállalat alapítója, Hsu Ching-Kuang azonban visszautasította azokat a vádakat, hogy cége gyártotta volna a robbanásokban használt csipogókat. 

A termék nem a miénk volt. Csak a mi márkanevünket viselte” 

– mondta. Hsu szerint a csipogókat egy európai cég gyártotta, amely jogosult volt a tajvani cég védjegyének használatára. A cég nevét nem közölte.

A Hezbollah harcosai egyszerű kommunikációs eszközként használják a csipogókat, hogy elkerüljék, hogy Izrael okostelefonjaik bemérésével követhesse őket. Bennfentesek szerint a módosított készülékek az év elején jutottak be az országba, és hónapokig észrevétlenül maradtak. Az Axios amerikai hírportál szerint a robbanások a Hezbollah katonai parancsnoki és irányítási rendszerének jelentős részét is megbénították. 

Az Irán által támogatott Hezbollah megtorló csapásokat jelentett be Izrael ellen. Az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta az incidenst.

A Moszad már a kilencvenes években is hajtott végre hasonló akciót, akkor egy mobiltelefonban rejtettek el robbanóanyagot, majd felhívták a Hezbollah magasrangú vezetőjét és a híváskódra detonált a telefon.

Szerda reggel a tajvani God Apollo cég átadott egy közleményt a dpa hírügynökségnek, amelyben elmondta, hogy a „csipogókat” egy magyarországi székhelyű cég tervezte és gyártotta. 

Egy megállapodás értelmében engedélyezzük a cégnek, hogy bizonyos régiókban használja a védjegyünket a termékek értékesítéséhez, de a tervezést és a gyártást teljes egészében ők végzik” 

– közölte a Gold Apollo is. 

A cargo szállítmányok általában nem direkt légi, hanem tengeri úton jutnak el a közel-keleti címzettekhez. A rakomány ilyenkor napokig állhat olasz, görög vagy ciprusi kikötőkben, raktárakban. Nem kizárt, hogy ekkor férhettek hozzá a "csipogókhoz". Ergo a cég és Magyarország kormányának tudta nélkül.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!
GeorgSpöttleavatar
Szerző:Georg Spöttle
Szerző:Georg Spöttle