Nem fogja elhinni, melyik állatot használják a legtöbb pszichológiai vizsgálathoz

Vágólapra másolva!
A társas érintkezés világának megértéséhez elengedhetetlen, hogy a kutatók vizsgálatokat végezzenek annak érdekében, hogy megértsék és leírhassák a különböző folyamatokat, amelyek a mindennapjaink részét képezik. Az ilyen vizsgálatoknak azonban szigorú kritériumrendszernek kell, hogy megfeleljenek, az alanyai pedig sok esetben valamilyen oknál fogva nem lehetnek emberek. Az orvostudományi, pszichológiai és viselkedéstudományi kutatások alanyai éppen ezért sok esetben a rhesus majmok.
Vágólapra másolva!

Az okok, amiért ezt a kisebb termetű állat az egyik leggyakrabban választott alanya a tudományos kutatásoknak, szerteágazóak:

A rhesus majmok genetikailag és biológiailag is közeli „rokonai” az embereknek. Ez azt is jelenti, hogy az ő viselkedésük, idegrendszerük és érzelmi reakcióik jobban modellezhetik az emberi viselkedést, mint más állatoké. Kim Wallen és Gerianne Alexander a gender-alapú játékpreferencia vizsgálataikhoz is rhesus majmokat használtak, amely vizsgálat során megállapították, hogy 

a nőstény rhesus majmok jobban kedvelték a „lányos” játékokat, mint például a babákat, míg a hím rhesus majmok inkább a „fiús” játékokat, mint például az autókat választották.

A kutatás arra mutatott rá, hogy bizonyos játékpreferenciák nem csak kulturális hatásoknak köszönhetőek, hanem biológiai alapjaik is lehetnek. Eredményeik szerint a nemi különbségek a játékok kiválasztásában már az emberszabású majmoknál is megfigyelhetők, ami azt sejteti, hogy ezek a preferenciák evolúciós eredetűek lehetnek.

A rhesus majmok együttélésére szoros szociális struktúrák jellemzőek, ezzel együtt a társas viselkedésükről is elmondható, hogy ez hasonlít az emberekére. Éppen ezért választotta őket Harry Harlow, híres anyai kötődést vizsgáló kísérleteinek alanyává (drótanya-szőranya), amelynek eredményeivel cáfolta azt a huszadik században uralkodó gondolatot, mely szerint a gyermek anyai kötődésének alapja csupán annyi, hogy az anya táplálja őket. Ez a vizsgálat bizonyította azt, hogy a kötödés alakulásához és a társadalmi alkalmazkodáshoz a gyermekkorban kapott szeretetteljes érintéseknek és fizikai közelségnek milyen nagy szerepe van, az enélkül felnövő gyermekek pedig ezeken a területeken sérülnek.

A rhesus majmok könnyen kézhez szoktathatóak és hamar megszokják az emberi jelenlétet. Fogságban akár negyven évig is élhet és fejlett kognitív képességekkel rendelkezik. Ezek a tényezők mind a laboratóriumi vizsgálatokban történő alkalmazásuk mellett szólnak

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!