Hátrányos megkülönböztetésben volt részük a légierő fehér pilótáinak a nőkkel és a kisebbséghez tartozó újoncokkal szemben

Vágólapra másolva!
A Brit Királyi Légierő (RAF) egykori főnökét azzal vádolják, hogy hazudott a fehér férfi pilótákkal szembeni diszkriminációval kapcsolatban. A konzervatív párti képviselő, Alicia Kearns azzal is megvádolta a légierőt és a védelmi minisztériumot, hogy nem fizettek kártérítést a toborzóiroda korábbi vezetőjének, Lizzy Nichollnak, aki 2022 augusztusában mondott le, tiltakozásul a női és az etnikai kisebbségekhez tartozó jelentkezőket előnyben részesítő törvénytelen parancs miatt.
Vágólapra másolva!

Ms. Kearns szerdán a miniszterelnök válaszát várta. Keir Starmer kijelentette, hogy kormánya megvizsgálja az ügyet. A RAF toborzási részlegének korábbi vezetőjének kisiklott a katonai karrierje, miután nem volt hajlandó követni azt a vitatott parancsnoki utasítást, hogy a nőket és az etnikai kisebbségekhez tartozókat előtérbe kell helyezni. Vizsgálat indult, amely során kiderült, hogy a légierő jogellenesen részesítette hátrányban a fehér férfiakat, hogy jobban érvényesüljenek a sokszínűség növelését célzó törekvések.

Lizzy Nicholl példamutató karriert futott be a RAF-nál egészen addig, amíg lemondásra nem kényszerült, mert megtagadta az illegális toborzási parancs végrehajtását” 

– idézte a Sky News Ms. Kearns parlamentben tett kijelentését. – „Annak ellenére, hogy Lizzy fenntartásai minden esetben beigazolódtak, a légierő és a védelmi minisztérium nem ajánlott fel neki kártérítést, a felelősök pedig már távoztak. A dokumentumok pedig kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a légierő volt vezérkari főnöke hazudott a miniszternek.”

A képviselő által hivatkozott dokumentumok a RAF toborzási politikájának és gyakorlatának 2022. szeptember 5-i kezdeti felülvizsgálatának, valamint a két nappal későbbi RAF igazgatótanácsi ülésének beszámolóiból állnak. A RAF toborzási gyakorlatáról szóló jelentés következtetéseinek összefoglalójában áll: „A RAF toborzási politikája az elmúlt két évben nagyon nagy jogi kockázatot jelentett. A sokszínűség növelésének dicséretes céljai nagy valószínűséggel túlmutatnak a törvényes cselekvésen, és jogellenes »pozitív diszkriminációnak«, amely jogi lépések megtételét vonhatta volna maga után.”

Alicia Kearns azt is elárulta, hogy más belső vizsgálatok is igazolták Lizzy Nichollt, aki még nem részesült méltányos kártalanításban, mert az akkori illetékese már távoztak hivatalukból. Eddig mindössze nevetséges, kétezer fontnyi „fájdalomdíjat” kapott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!