Az építőipar szakemberhiánnyal küzd Németországban

Vágólapra másolva!
Németországban szakemberhiánnyal küzd az építőipar: kevés az építőmérnök, és nincs elegendő fizikai dolgozóból sem - például kőművesekből és más szakmunkásokból.
Vágólapra másolva!

A szakemberhiány megakaszthatja a német építőiparban tapasztalható fellendülést - figyelmeztet a Netzeitungnak adott nyilatkozatában Hans-Peter Keitel, a német építőipari szövetség (HDB) elnöke. A vállalati ingatlanberuházások nyomán megnövekedett szükségletet elvben pótolhatnák a külföldi, elsősorban kelet-közép-európai vendégmunkások. Közülük azonban egyre kevesebben dolgoznak Németországban. Keitel ezt az új EU-tagállamok növekvő bérszínvonalával magyarázza, továbbá azzal, hogy akik mégis külföldön próbálnak szerencsét, azok az utóbbi időben inkább Nagy-Britanniát vagy Írországot választják - írja a Világgazdaság.

Abban, hogy a kelet-közép-európai építőmunkások egyre inkább elkerülik Németországot, részben a német hatóság magatartása is közrejátszik. Emlékezetes, hogy az utóbbi években a kint dolgozó építő-, húsipari és egyéb profilú magyar vállalkozások ellen több ízben - embercsempészet és a munkaügyi szabályok megsértése címén - nagyszabású razziákat hajtottak végre a vámkommandók (SOKO Bunda, SOKO Pannónia) - számol be a lap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!