A kezdő mérnökök egy hónapon belül állásra találnak

Vágólapra másolva!
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) 2004-ben végzettek között alig van munkanélküli, sőt álláskeresési időtartamuk is lecsökkent. Az első munkahely megtalálásának átlagos ideje az elmúlt három évben 2,4 volt. A 2004-ben végzettek viszont már 1,6 hónap alatt állásra találtak. Kétharmaduk egy hónapon belül el tudott helyezkedni - derült ki a BME Diákközpontja által - nyolcadik alkalommal - készített elemzésből.
Vágólapra másolva!

Az elemzésből kiderül továbbá: míg a villamosmérnökök egynegyede állásbörzék segítségével jutott álláshoz, az építészmérnököket ismerőseik ajánlották be. Az okleveles matematikusok és mérnök-fizikusok negyven százaléka egyetemi kapcsolatai révén talált állást. A felmérés időpontjában pozícióban lévők közel kétharmada dolgozott az első munkahelyén, ez lényegében megegyezik az előző években mért értékkel. Tovább nőtt a legalább harmadik munkahelyükön dolgozók aránya. A gyakori váltás leginkább a műszaki menedzsereket, az építészmérnököket, a villamosmérnöki és informatikai, s az építőmérnöki kar friss diplomásait jellemzi - számol be a Világgazdaság.

Nyolc év adatait vizsgálva a BME azt találta, hogy azok aránya, akik nem a szakmájukban dolgoznak, a kezdeti négyről tíz százalékra nőtt. A női műszaki végzettségűek továbbra is kétszer akkora arányban vállaltak a szakmájuktól eltérő munkát. Nem csak itt van eltérés a nemek között. Míg a férfiak 15,7, addig a nők 7 százaléka vezető. Az idén is a vegyész- és biomérnöki karon végzettek körében a legmagasabb a vezetők aránya (27,7 százalék), míg az átlagnál továbbra is jelentősen kisebb számban töltenek be vezető pozíciót az építészmérnökök (6,3), valamint a villamosmérnöki és informatikai karon végzettek (10,5) - írja a lap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről