Vágólapra másolva!
Legalább ötezer szakmunkásállás betöltetlen Ausztriában. Az elemzők szerint két éven belül elkerülhetetlen a munkaerőpiac megnyitása, ám a politikusok nincsenek egységes állásponton. A kérdés a külföldön dolgozó magyarok miatt sem közömbös.
Vágólapra másolva!

2009 után nem lehet tovább elzárni az ország munkaerőpiacát a kelet- európai tagállamok munkavállalói előtt - szűrte le a több ezer betöltetlen pozícióból a Wifo bécsi gazdaságkutató intézet jelentése, amelyet a Világgazdaság idéz.

Hiányszakmák: hegesztő, esztergályos, marós

Az anyag a legfőbb hiányszakmák között említi hegesztőt, az esztergályost, a maróst, így sürgősen növelni kell az utánpótlásképzés lehetőségeit ezeken a területeken, ám a tanulmány a mechatronika és az informatika területén dolgozók számát is kevesli.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) egyetért a munkaerőpiac megnyitásával, ám a szociáldemokraták (SPÖ) szerint nincs munkaerőhiány. A kérdés azért sem közömbös, mert többek közt osztrák építő- és vendéglátóiparban is számos magyar dolgozik feketén. A legális munkavállalás Ausztriában egyelőre munkavállalási engedéllyel lehetséges.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről