Vitatják a 36 órás munkahetet

Vágólapra másolva!
A munkáltatók támadásának kereszttüzébe került az egészségre ártalmas munkakörökben dolgozók heti 36 órás munkaideje - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A foglalkoztatók szerint idejétmúlt az 1990 óta hatályban lévő kormányrendelet, hiszen az utóbbi években az érintett cégek nagyon komoly, a környezet- és a munkakörülmények javítását célzó technológiai beruházásokat végeztek. Ezáltal szinte a minimálisra csökkent az egészségkárosító technológia, s emiatt már nem indokolt a rövidített munkahét fenntartása.

Elbocsátástól tart a szakszervezet

Azt az érdekvédők sem vitatják, hogy a vállalkozói szférában a munkaadók többsége sokat áldoz azért, hogy alkalmazottaik XXI. századi munkakörülmények között dolgozzanak. A vegyészszakszervezet alelnöke, Révész Tamás azonban azt is tapasztalta, hogy a kisvállalkozásoknál, ahol nincs szakszervezet, kollektív szerződés, sőt a tulajdonos vagy maga a vállalat munkáltatói szövetségnek sem tagja, többségében nem szüntették meg az egészségre káros tevékenységet, tehát a munkavállalók egészsége továbbra is veszélynek van kitéve, ezért indokolt a rövidített munkaidő.

Révész Tamás azt prognosztizálja, hogy ha a veszélyes anyagokkal dolgozó kohászatban, a gyógyszer-, a festék- és a gumiiparban, az ércbányászatban, a kádkőgyártásban, az ólom- és vegyi ártalomnak kitett egyéb munkakörökben megszüntetik a munkaidő-kedvezményt, a munkavállalók 10 százalékát elbocsátják - számol be a lap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről