A több mint hétszáz magyar munkavállaló részvételével készült, nem reprezentatív felmérés szerint a válaszadók 28 százaléka csak az íróasztalnál kap be egy szendvicset. Minden hatodik-hetedik munkavállaló pedig egyáltalán nem ebédel.
Európai összehasonlításban a cseh munkavállalók esznek legnagyobb arányban kantinban vagy étteremben (63 százalék). Az íróasztalnál legnagyobb arányban a lengyelek kapnak be egy-egy szendvicset (33 százalék) ebéd gyanánt.
Táplálkozási szakértők szerint ha a munkahelyen ebédelünk, ügyeljünk arra, hogy ne együnk túl sokat, mert az rontja a délutáni munkatempót. Ha a klasszikus, vasárnapi, "magyaros", kiadós ebédet esszük munkaidőben, attól fáradtabbak leszünk, az íróasztal helyett inkább az ágyat választanánk. Javasolt 25-30 percet az ebéd elfogyasztására fordítani,, és nem tanácsos mindennap ugyanazt ebédelni.
Mit jelent Ön számára a tipikus ebédidő?
· Egy szendvics az asztalomnál 208 (28,53 %)
· Egy jó kis séta mondjuk egy kifőzdébe, ahonnan ebédet hozok 95 (13,03%)
· Kényelmesen beülök valahová megebédelni 310 (42,52 %)
· Nem ebédelek 116 (15,91%)
Összes magyar válaszadó: 729