A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Hiány van szakképzett dolgozókból a kórházakban

Vágólapra másolva!
A sorozatos kórházi elbocsátások ellenére is problémát jelent az egészségügyben a szakképzett dolgozók hiánya. Az elbocsátott dolgozók egy része a külföldi munkában látja a megoldást - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az egészségügy egyes szakterületein a sorozatosan zajló leépítések mellett is legalább 20-30 százalékos a létszámhiány. Az egyik fővárosi kórház ápolási igazgatója úgy látja: szeptemberig aligha változik a helyzet. A most elbocsátott munkatársak ugyanis nyilván megvárják a végkielégítéshez kötött határidőt.

Szakképzetlenek is jelentkeznének nővéri állásokra

A vezető azt is említette: a szakképzetlen munkaerő áramlása máris megindult, ám velük nem lehet betölteni például a nővéri álláshelyeket. A Magyar Szakdolgozói Kamara elnöke azonban úgy látja: döntő, ki, milyen szakképesítéssel keres majd új helyet. A szülészeteken, gyerekosztályokon dolgozók nehezen, csak átképzésekkel állhatnak be a hiányterületekre - például aneszteziológusi és műtősnői helyekre. Ami szintén problémás: a kórházak többsége költséghatékonysági okokból a diplomás ápolók 30 százalékát sem a végzettségének megfelelően foglalkoztatja, emellett a szakdolgozói állások 40 százalékát is képzetlen segédnővérekkel töltik fel. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke szerint azzal is számolni kell: a szakdolgozók inkább vállalják a külföldi munkát a sokkal magasabb fizetés reményében. Az igényeket jelzi, hogy 2003 és 2007 között csak Ausztria tízezerrel több nővért alkalmazott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!