A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Egy több évtizedes fénykép oldhatja meg a legrejtélyesebb gyilkosságot

Vágólapra másolva!
Több mint 30 év után úgy tűnik, hogy pont kerülhet egy új-mexikói fiatal lány eltűnéséről szóló ügynek a végére. Az 1988-ban még tizenéves lánynak, Tara Caliconak ugyanis nemcsak, hogy rejtélyes körülmények között veszett nyoma, de semmiféle bizonyítékot sem talált a rendőrség, ami segíthette volna a nyomozást. Egészen egy rejtélyes Polaroid-fotó megjelenéséig, amiről sokan úgy hitték, az elveszett lány szerepel rajta.
Vágólapra másolva!

Tara eltűnése

1988. szeptember 20-án reggel a 19 éves Tara Calico elhagyta otthonát az új-mexikói Valencia megyében, hogy a megszokott napi bicikliútjára induljon. Rendszeres útvonala az Új-Mexikói 47-es út mentén haladt. Édesanyja, Patty Doel jól tudta ezt, ugyanis gyakran bicikliztek együtt. Abban az időben azonban Patty kihagyta a túrákat, méghozzá egy incidens miatt. Nem sokkal korában ugyanis egy autó túl közel hajtott hozzá – többször szándékosan elhaladva mellette. Tarát azonban mindez nem tántorította el és rendszeresen útnak indult, mindenféle önvédelmi felszerelés nélkül.

Aznap amikor is a lány eltűnt,(szeptember 20-án), gyönyörű napsütéses idő volt, Tara azonban az ajtó felé haladva, tréfásan azt mondta az anyjának, hogy jobb lesz, ha eljön megkeresni, ha mégse érne vissza délre. 12:30-kor a lánynak találkozója lett volna barátjával, azonban 

többé már sosem tért vissza.

A rejtélyes ügy ekkor vette kezdetét, amely később teljesen felemésztette a lány családját.

Tara Calico
Tara Calico
Fotó: Wikipedia

Miután Tara nem tért haza, Patty fel-alá hajtott a kerékpárútjukon, keresve a lánya nyomait. Amikor nem találta, azonnal hívta a rendőrséget. Az általuk összeállított keresőcsapat sem Tara Calicót, sem a biciklijét nem találta meg. Néhányan azonban emlékeztek arra, hogy Tarát az út mentén látták, sőt még világos színű kisteherautó is látókörükbe került, ugyanis kezdetben azt hitték, hogy egy kerékpáros is ült benne.

A rendőrség megtalálta Tara walkmanjének darabjait és egy kazettát is, amelyekről az anyja később megbizonyosodott, hogy lánya szándékosan ejthette el, csak hogy nyomot hagyjon. 

A rendőrség ezután elkezdte kikérdezni Johnt és Pattyt Tara otthoni életéről. Arra gyanakodtak ugyanis, hogy a 19 éves lány megszökött otthonról – ezt a hipotézist a családja erőteljesen cáfolta, és Tarát vidám, lelkesedéssel teli lánynak nevezték.

 

A titokzatos fotó

Patty és John vártak és vártak. De további bizonyíték nem érkezett. Majd 1989. június 15-én, közel kilenc hónappal Tara eltűnése után, egy titokzatos Polaroid-képet találtak a floridai Port St. Joe kisbolt parkolójában, közel 1500 mérföldre (nagyjából 2400 kilométerre) Tara eltűnésének helyszínétől.

A hátborzongató fotón egy szájukat leragasztott tinédzser lány és egy kisebb fiú látható.

Tara Calico
A megtalált fotó
Fotó: Wikipedia

A képet megtaláló nő azonnal hívta a rendőrséget, és közölte, hogy egy fehér Toyota kisteherautó parkolt a helyszínen közvetlenül azelőtt, hogy megtalálta volna a képet. A nő szerint egy harmincas éveiben járó bajuszos férfi volt a sofőr.

A rendőrség még útzárlatot is elrendelt, csak hogy az autót feltartóztassa, de nem jártak sikerrel, ugyanis sem a sofőr, sem az autó nem lett meg.

A megtalált fotó akkor kapott országos figyelmet, amikor bemutatták az America's Most Wanted című televíziós műsorban. Patty barátai láttak a műsort, és arra kérték őt, hogy nézze meg, hátha a lánya, Tara az.

Amikor Patty Doel először meglátta a fényképet, nem volt biztos benne, hogy a lányát látja, azonban minél tovább nézte, annál biztosabban állította, hogy ő az.

A képen látható lány combján ugyanis egy elszíneződött csík volt, olyan heg, mint amilyen Tarának kisebb korában lett az autóbalesetét követően. Ráadásul a lány mellett volt egy könyv is, méghozzá VC Andrewstól, aki Tara egyik kedvenc írója volt.

Patty ezt követően teljesen meg volt győződve arról, hogy lányát látja egy kicsit idősebben és smink nélkül.

A hatóságok azonban nem voltak ebben ilyen biztosak.

A Los Alamos National Laboratory szakértői kételkedtek abban, hogy ő volt az, és az FBI sem tudott meggyőző bizonyítékot felmutatni. A brit Scotland Yard azonban arra a következtetésre jutott, hogy a lány valóban Tara Calico.

Abban minden fél egyetértett, hogy a fénykép nemrég készült. A fotó ugyanis nem készülhetett el később, mint az adott év májusa, ugyanis ezt az eszközt korábban nem gyártották. Ezen az egy fotón kívül azonban semmivel nem rendelkeztek a hatóságok.

A helyzet azonban tovább gyűrűzött, ahogy a kilencéves Michael Henley családja jelentkezett, hogy azonosítsa a képen látható fiatal fiút. Michael 1988 áprilisában tűnt el Új-Mexikóban, miközben apjával túrázott.

Végül azonban csak egy család kapott választ. 1990-ben ugyanis megtalálták Michael Henley maradványait az új-mexikói Zuni-hegységben, mindössze hét mérföldre (nagyjából 11 km-re) attól a kempingtől, ahonnan eltűnt. A fiú pedig már jóval a fotó elkészítése előtt meghalhatott.

Patty 2006-ban halt meg agyvérzés szövődményeiben, miután férjével, Johnnal Floridába költözött. Mindig a lánya járt a fejében – mesélték barátai és családja.

Tara bátyja, Chris elmondta, hogy a nővére eltűnésével járó stressz és az azzal járó tartós bizonytalanság jelentősen megrövidítette anyja életét. 

A rendőrség minden lehetőségről fotókat küld, beleértve a holttestekről, feldarabolt holttestekről készült fotókat, és valahányszor anya kapott egy borítékot a legújabb képekkel, meg kellett néznie őket

 - mondta a PEOPLE-nek.

Patty számára a floridában talált fotó bizonyítéka volt annak, hogy lánya – bár szenvedett – túlélte mindazt, amivel 1988-ban a biciklizés során találkozott. 

2008-ban azonban egy új fejlemény jelent meg, amikor az új-mexikói Valencia megyei Rene Rivera seriff azt mondta, tudja, mi történt Tara Calicoval, és ki tette. A gyanúsítottakat nem nevezte meg, de azt mondta, hogy két férfiról van szó – az eltűnés idején tinédzserekről –, akik követték Calicót a kerékpárján, és baleset történt. A nagy pánikban pedig megszabadultak a lány testétől. De bizonyíték nélkül Rivera azt mondta, hogy nem tartóztathatja le őket.

Az ezt követő évtizedekben Tara ügyét jegelték, annak ellenére, hogy 2013-ban létrehoztak egy munkacsoportot az eltűnésének újbóli kivizsgálására.

Két másik Polaroid-fénykép, amely Tara Calicoról lehetett volna, szintén előkerült az évek során. Az egyik egy lány arcának elmosódott fotója volt - a szája szintén ragasztószalaggal leragasztva -, amelyet egy lakóépület közelében találtak Montecitoban, Kaliforniában. A törvényszéki bizonyítékok szerint valamivel 1989 májusa után készült.

A második egy nőt ábrázolt, aki lazán megkötözve, letakart szemmel, egy férfi mellett ült egy Amtrak vonaton, nagyjából 1990 februárjában.

Egyik kép miatt sem emeltek vádat. Patty Doel meggyőzőnek találta a Montecito-képet, és azt hitte, hogy Tara; azonban nem hitte el, hogy a vonaton utazó lány az ő lánya.

 

Újabb előrelépést értek el az ügyben

2023. június 6-án a Valencia megyei seriff hivatala sajtóközleményben kijelentette, hogy „jelentős előrelépést” értek el az FBI-jal folytatott közös nyomozásban Calico eltűnésével kapcsolatban, a Valencia County News-Bulletin szerint.

"A bűnüldöző szervek úgy vélik, hogy azonosították a Tara Calico eltűnésével kapcsolatos elkövetőket" - mondta Rowland a The Sunnak 2023. június 28-án. "Vádat akarunk emelni és le akarjuk tartóztatni az elkövetőket. Új bizonyítékokat találtak a 2020 októberi nyomozás során" - írták.

Rowland hozzátette: "A Kerületi Ügyészség ügyészek csoportját bízta meg a nyomozás felülvizsgálatával. Ez az ügy nyilvánvaló kihívásokkal jár életkora és körülményei miatt. Jelenleg a jogi szakértőket tájékoztatják és felzárkóztatják a 34 éves nyomozói munka eredményeihez."

A gyanúsítottak nevei és a bizonyítékokkal kapcsolatos részletek egyelőre nem nyilvánosak. Az FBI azt azonban megerősítette, hogy a titokzatos képen szereplő lány nem Tara volt.

Tara eltűnése egyelőre továbbra is a közelmúlt egyik legkísértetesebb esete – a mai napig sem a fényképen látható fiút, sem a lányt nem sikerült azonosítani.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!