A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2

Nagy a munkaerőhiány Németországban

Vágólapra másolva!
Németországban nagy a hiány gépészmérnökökből, fizikusokból, más szakirányú tudósokból és informatikusokból. Egy cég 3 ezer eurót fizet azoknak a dolgozóknak, akik új szakembert ajánlanak. Gazdasági szakértők szerint a hiány egyik oka, hogy az ország nem nyitotta meg álláspiacát a 2004-ben csatlakozott országok munkavállalói előtt.
Vágólapra másolva!

A Siemens erőművi berendezéseket gyártó részlegeinél most 3 ezer eurós (közel 800 ezer forint) jutalmat kap az a dolgozó, aki ajánl képzett szakembert, ugyanis 600 fős a hiány. A Lufthansa repülőgép-karbantartó részlegénél el kell utasítani megrendeléseket, mert egyelőre nem tűnik valószínűnek a 2009-ig szóló 400 fős létszámfejlesztési terv teljesítése. Egy sebességváltókat gyártó cég azonnal felvenne 250 gépészmérnököt, de egyszerűen nem talál megfelelő számú jelentkezőt - írja a Világgazdaság.

A hiány oka a keleti munkaerőstop

A hiányt gazdasági szakértők a gyenge születési rátával és a munkaerőpiac zárva tartásával magyarázzák. Németország egyike azoknak a nyugati uniós országoknak, amelyek munkavállalási engedélyhez kötik a 2004-ben csatlakozott országokból - így Magyarországról - érkezettek munkavállalását.
A kölni IW gazdaságkutató intézet tanulmánya szerint a magasan kvalifikált szakemberek hiánya az idén a GDP egy százalékának megfelelő veszteséget hoz. Egy brit gazdaságkutató intézet számítása szerint az ottani munkaerőpiacnak a kelet-európai dolgozók előtti megnyitása 0,67 százalékpontnyit tesz hozzá a GDP növekedéséhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!