Nőtt a regisztrált álláskeresők száma

Vágólapra másolva!
Az egy hónappal ezelőttihez képest 7 ezerrel, az egy évvel korábbihoz viszonyítva csaknem 36 ezerrel nőtt a regisztrált álláskeresők száma novemberben, a hónap végén 419 800 álláskereső tartottak nyilván.
Vágólapra másolva!

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal adatai alapján továbbra is jelentősek a területi különbségek. Budapesten a regisztrált álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 2,9 százalék, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 21,1 százalék, az országos átlag pedig 9,5 százalék.

Szociális segélyezettből regisztrált álláskereső?

Soós Adrianna, a hivatal főigazgató-helyettese elmondta: az egy évvel korábbihoz képest nagyobb regisztrált létszám elsődleges oka, hogy igen sok rendszeres szociális segélyben részesülő személy lépett be az utóbbi időben a nyilvántartásba. A regisztráció alapján ugyanis lehetőséget kapnak arra, hogy különféle támogatott programokban vegyenek részt. Így például aki képzésre jelentkezik, az 2007-ben már a minimálbérrel egyező keresetpótló támogatásban részesülhet, illetve bértámogatással könnyebben találhat munkát. A szigorúbb munkaügyi ellenőrzések miatt is kevesebben tudják feketemunkával kiegészíteni a rendszeres szociális segélyüket, ezért többen próbálnak a regisztrációval, a munkaügyi kirendeltségek segítségével legális munkához jutni.

Több a tartós munkanélküli

A főigazgató-helyettes szerint az egy évvel korábbihoz képest csaknem 36 ezres regisztrált többletből 19.500-at jelentenek azok, akik rendszeres szociális segélyezettként léptek be a nyilvántartásba. Ugyanakkor, mivel általában ezek a személyek nehezebben helyezhetők el, a tartós munkanélküli létszáma is 25 ezerrel több most, mint egy évvel korábban.

50 ezer betöltetlen álláshely

Soós Adrianna szólt arról, hogy november során több mint 50 ezer szabad álláshely állt rendelkezésre a közvetítésekhez. A munkáltatók a hónap során 21 ezer munkalehetőséget jelentettek be, és a hónap végén csaknem ennyi munkalehetőség maradt betöltetlen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!