Alacsony a magyar foglalkoztatási szint

Vágólapra másolva!
Közel 6,5 millió új munkahely jött létre az EU-ban az elmúlt két évben, és várhatóan ez a szám a következő évben további 5 millióval nő majd. A munkanélküliség idén hét százalék alá csökkenhet - derül ki az Európai Bizottság foglalkoztatási jelentéséből. Magyarországnak a foglalkoztatási rátában kell felzárkóznia, ugyanis az EU átlagához képest 7 százalékkal vagyunk elmaradva.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évek uniós szintű eredményei közül a bizottság kiemeli: 2004 óta a strukturális munkanélküliség egyharmadával csökkent, a foglalkoztatási ráta pedig sokat közelített a 2010-re elérendő 70 százalékos célhoz - írja a Világgazdaság.

Javítani kell a foglalkoztatási szinten és a képzésen

A jelentés a magyarországi helyzetre is kitér. A bizottsági szakértők úgy vélik, hazánknak a jövőben többet kell foglalkozni a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzetének a javításával, valamint a foglalkoztatásban tartósan meglévő regionális egyenlőtlenségek csökkentésével. Felhívják a figyelmet annak szükségességére is, hogy a kormány biztosítsa mindenki számára a magas színvonalú oktatáshoz és képzéshez való hozzáférést, s alakítson ki a munkaerőpiac igényeihez jobban igazodó oktatási és képzési rendszert. A foglalkoztatási ráta egyébként Magyarországon 2006-ban 57,3, míg a 27 tagú EU-ban 64 százalékos volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!