Növelné a káoszt az új közszférás bértábla

Vágólapra másolva!
Káoszhoz vezethet a közszférában az új, munkakör alapú illetményrendszer (mér) - állítja Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára. A mér lényege, hogy a nagyobb felelőséggel járó posztokban több fizetést kapnának a tisztviselők. A kormány mindenesetre még az első félévben tárgyalja az előterjesztést, ám a bevezetéshez parlamenti jóváhagyás is kell - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Kiss Gábor, a Kormányzati Személyügyekért Felelős Államtitkár Titkárságának kormánytanácsadója a Napi Gazdaságnak elmondta, így közelíthetnék a versenyszférához a vezetői kereseteket, ez pedig ösztönzést, karrierlehetőséget biztosítana, amivel vonzóbbá válna a közigazgatás a szakemberek körében. Az értékeléshez a Hay-módszert alkalmazták, ami a tudás, problémamegoldás és felelősség alapján rendezi csoportokba a különböző munkaköröket.

800 vezető jutna magasabb bérhez

A Fehér József főtitkár szerint ugyanakkor a mér bevezetése csak tovább növelné a közigazgatásban a káoszt, a közszférában ugyanis alapvetően lehetetlen egy az egyben alkalmazni a versenyszférában működő díjazási metódust. A mérnek köszönhetően egyébként mintegy 800 vezető beosztásban lévő köztisztviselő jutna magasabb bérhez. Az illetményrendszer bevezetését eredetileg júliustól tervezték, ám egyelőre kérdéses, mikor valósul meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről