Hatszor többet keresnek a vezetők az alkalmazottaknál

Vágólapra másolva!
Magyarországon egy vezető a legalacsonyabb beosztásban dolgozók fizetésének minimum hatszorosát viheti haza. A beosztottak és a vezetők bére közti különbség Kínában a legszembetűnőbb: itt a menedzserek tizenkétszer több pénzt visznek haza egy hónapban, mint az irodai alkalmazottak.
Vágólapra másolva!

A bérolló a nyugat-európai országokban a legszűkebb. A lista utolsó helyén így Norvégia áll, ahol a vezető csak kétszer-háromszor keres többet az alkalmazottaknál - derül ki a Hay Group Kft. 60 ország legalacsonyabb és legmagasabb keresete közti különbségeket vizsgáló felméréséből, amelyet az Inforádió idéz.

Kínában a legnagyobb a különbség

A vizsgálatokból kiderült: a differencia a fejlődő országokban a legnagyobb, Kínában például tizenkétszer többet keres egy menedzser, mint egy adminisztratív munkát ellátó beosztott. Jakabos Tünde, a cég javadalmazási üzletágának vezetője a rádió kérdésére mindezt azzal magyarázta: a vezetői posztok és szakemberek piaca globalizálódott, egy jól képzett és tehetséges kínai munkaerő bátran pályázhat például egy amerikai állásra. Épp ezért Kína csak akkor tarthatja meg, ha megadja neki ugyanazt a bért.

Három éve nem nő magyar "bérolló"

Magyarország a lista középmezőnyében helyezkedik el: itt 6,2-szeres különbség van a legalacsonyabb és a legmagasabb keresetek között. Az eltérés mértéke nagyjából három éve stagnál, azt megelőzően azonban az ország gazdasági növekedésével együtt csökkentek a különbségek. Jakabos Tünde szerint nagyjából 10-15 évnek kell eltelnie ahhoz, hogy elérjük a nyugat-európai színvonalat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!