A horvátok vasárnap becsukatnák a boltokat

Vágólapra másolva!
Nem csupán Magyarországon, hanem Horvátországban is téma az üzletek nyitva tartásának korlátozása. A horvát kormány törvénymódosítással szigorítana. Vasárnap csak a nyári hónapokban és adventkor lehetne vásárolni, akkor is csak 14 óráig.
Vágólapra másolva!

A horvát Gazdasági-Szociális Tanács - amelynek munkájában részt vesz a kormány, a szakszervezetek és a munkaadók - tárgyalta a kormány által készített előterjesztést, amely korlátozná a hétköznapi és a hétvégi nyitva tartást is. A törvénymódosítás szerint a hét hat napján 6 és 21 óra között tarthatnának nyitva az üzletek.

Csak nyáron és adventben lehetne nyitva tartani

Vasárnap csak június 1-je és október 1-je között, illetve a decemberi hétvégéken nyithatnának ki a boltok, akkor is csak a 6 és 14 óra közötti időszakban. Az év fennmaradó hónapjaiban vasárnap csak a szállodák üzleteiben lehetne árusítani 7-től 14 óráig, a benzinkutak és üzleteik azonban folyamatosan, 24 órán át üzemelhetnek - közölte a megbeszélésekről a horvát kormányzati portál.

A szakszervezetek ellenkeznek

A Gazdasági-Szociális Tanács e héten tartott ülésén a szakszervezetek képviselői kifejtették, hogy a munkavállalók jogait másképp kellene megvédeni, például a vasárnapi munka megfizetésével, a kollektív szerződések tiszteletben tartásával és jogi védelemmel. A munkaadók szerint pedig a piacnak, vagyis a vásárlók igényének kellene meghatároznia a nyitvatartási idő hosszát.

Hamarosan a parlament is tárgyalja

Jadranka Kosor miniszterelnök-helyettes a tárgyalásokon hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban Németországban és Ausztriában korlátozzák a legszigorúbban az üzletek munkaidejét, ez mégsem lehetetleníti el az üzleti életet. A kormány törvénymódosító javaslatát pedig hamarosan a Sabor, vagyis a zágrábi parlament elé terjesztik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!