Béremelésért tüntettek a cseh rendőrök

Vágólapra másolva!
A csehországi tűzoltók és a rendőrök béremelést követelnek. A belügyminisztérium prágai székhelye előtt szerdán lezajlott tüntetésen mintegy ezren vettek részt. Azzal érvelnek, hogy az idei infláció elvitte a béremelést. A két szakma képviselőinek átlagbére bruttó 300 ezer forintnak megfelelő korona.
Vágólapra másolva!

A tüntetést, amelyre az egész ország területéről autóbuszokkal érkeztek a résztvevők, a szakszervezetek szervezték. A hatályos törvények szerint a belügyminisztériumi dolgozók nem sztrájkolhatnak, ezért az érintett szakszervezetek tüntetéssel próbálják rábírni a tárca vezetését, hogy kezdjen velük újabb bértárgyalásokat.

Bruttó 300 ezer forint az átlagbér

A rendőri szakszervezetek új bértáblázatot és négyszázalékos általános fizetésemelést követelnek. Azzal érvelnek, hogy az idei, mintegy hét százalékra ugrott infláció gyakorlatilag semmissé tette a korábbi béremelést. Hasonló követeléseik vannak a tűzoltóknak is. Csehországban az év közepén a rendőrök bruttó átlagbére 31 500, míg a tűzoltóké 33 000 korona volt. (Egy cseh korona közel tíz forintot ér.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről