Kiszámíthatóságot várnak a cégek az államtól

Vágólapra másolva!
Az állami munkahelymegőrző támogatások adminisztráció bonyolult, a kötelezettségvállalás túlzó. Fontosabb lenne az állam részéről a kiszámíthatóság. Ezt a véleményt fogalmazta meg a megkérdezett 200 vállalat többsége a Manpower munkaerőkölcsönző és -közvetítő vállalat felmérésében.  
Vágólapra másolva!

Kincstári optimizmus vagy reális helyzetfelmérés? A Manpower 200 vállalat körében végzett felmérésében cégvezetőket kérdezett a vállalatok kilátásairól és HR-gazdálkodásáról. A döntéshozók zöme 2010 első félévére vagy már korábban fellendüléssel számol és egy részük már 2009 első félévében bővüléssel számol. A kérdőívre adott válaszok alapján ugyanis a cégek 18 százaléka valamilyen mértékű létszámnövekedést prognosztizál.

A bérstruktúrán nem változtattak

A cégek a bérstruktúrán nem, vagy csak kis mértékben változtattak a válság hatására. Az átlagtól eltérés pozitív illetve negatív irányba a pénzügyi és az IT szektorban található. A pénzügyi szektorban a válaszadók fele alapbér-növekedéssel számolt erre az évre és csupán mintegy 20 százaléka tervezi a bérkiegészítő juttatások emelését. Míg az informatikai szektorban a vállalatok 9,4 százaléka alapbér-csökkentés mellett döntött és a bérkiegészítő juttatásokat ennek mintegy duplája, 18,2 százaléka szintén megvágja.

A felmérés tanúsága szerint a termelésben és az informatikában megnőtt az igény az atipikus foglalkoztatási formák (munkaerőkölcsönzés, részmunkaidő) iránt. Ennek hátterében az állhat, hogy sok cégnél létszámfelvételi stop van érvényben, saját állományba nem vehetnek fel dolgozót, inkább egy olcsóbb megoldással kölcsönöznek munkaerőt például egy-egy projektre.

Állami támogatás helyett kiszámíthatóság

Érdekesség, hogy a cégek döntéshozóinak közel fele nem épít az állami támogatásokra részint a nagy és bonyolult adminisztráció, részint a túlzott kötelességvállalás miatt. A munkahelymegőrző pályázatoknál például vállalni kell a támogatás lejárta után bizonyos idejű továbbfoglalkoztatást. Fontosabb lenne számukra egy kiszámítható jogszabályi környezet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!