Vágólapra másolva!
A segélyezettek számának növekedése is hozzájárult a szociális rendszer fenntarthatatlanná válásához. Az évtized elejéhez képest 77 százalékkal nőtt a rendszeres szociális segélyben részesülő állástalanok száma - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból, amelyet a Világgazdaság idéz. Tavaly 152 ezren, idén áprilisában 170 ezren  részesültek ilyen juttatásban. Mindez szakértők szerint a munkavállalás ellen ösztönöz.
Vágólapra másolva!

A hazai aktivitási ráta, vagyis a munkát vállalni képes és hajlandó népesség évtizedek óta nem emelkedik érdemben, 55 százalék körül ingadozik. Ez európai összehasonlításban a legrosszabbak közé sorolja Magyarországot.

A költségvetést a jövedelempótló és -kiegészítő támogatások (amely tágabb a munkanélküliségi segélyeknél) tavaly 156 milliárd forinttal terhelték meg, míg ez év júliusáig 89 milliárd forintot fordított az állam erre. Ez csaknem ugyanannyi, mint 2001-ben a teljes évi keret. A jelenlegi koncepció szerint arra próbálja az állam ösztönözni a lakosságot, hogy visszatérjen a munkaerőpiacra. Szakértők már évek óta hangsúlyozzák, hogy a magyar rendszerben nem éri meg munkát vállalni annak, aki segélyre jogosult.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!