Ausztria: angol nélkül nem megy, növekvő igény magyartudásra

Vágólapra másolva!
Az Ausztriába készülő magyar munkavállalóknak már nem elég a német nyelv ismerete, angolul is tudniuk kell. Legalábbis egy átfogó felmérés szerint a vállalatok 80 százalékánál a munkatársak többségének szüksége van angoltudásra. Némi remény lehet a magyaroknak, hogy növekszik a "keleti nyelvek" - a cseh, a magyar és az orosz - súlya az osztrák álláspiacon.
Vágólapra másolva!

Először készült több iparágat és mintegy kétezer céget átfogó, országos felmérés az ausztriai vállalatok körében elvárt nyelvtudásról.
A megkérdezettek 80 százaléka úgy válaszolt, a munkatársak többségénél az angoltudás előfeltétel. A második helyen az olasz (30 százalék), a harmadikon a francia nyelv szerepel (26 százalék) igényként.
Az idegen nyelvek növekvő jelentőségére vonatkozó kérdésre a cégek 57 százaléka az angolt jelölte meg, 20 százalék az olaszt, majd a cseh (16 százalék), a magyar és az orosz (14-14 százalék) következik.

Több helyen kérik a szóbeli tudást, mint az írásbelit

A nyelvtudás nemcsak vezetői, hanem beosztotti pozíciókban is előfeltétel a titkárságtól a logisztikán át az értékesítésig, szinte minden osztályon.
A válaszok alapján a kommunikációs képességek közül a szóbeli fontosabbnak tűnik az írásbelinél. A cégek 70 százalékánál elsősorban szóbeli nyelvtudás kell a napi munkában, 53 százaléknál főként írásbeli. Igaz, a legtöbb helyen egy-egy munkafázisban mindkettőre szükség van.

A nyelvtudás növekvő jelentősége ellenére a cégek csupán 55 százaléka biztosít nyelvi képzést a kollégáknak. Közülük viszont 66 százalék átvállalja a munkatársak tanfolyamdíját - áll az Institut für Bildungsforschung der Wirtschaft (ibw), az osztrák gazdaság oktatási igényeit kutató intézet csütörtökön publikált felmérésében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!