A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Pályakezdő közgazdászoknak havi 200 ezer

Vágólapra másolva!
Állásbörzén pályakezdői fizetésről, bérezésről faggatózni vörös posztó a cégek szemében- ezért rendszerint kényszeredett félmosoly és közhelyparádé jár a sajtó munkatársainak. A tapasztalatokból okulva idén végzős közgazdászhallgató inkognitójában kezdtünk a keresetek feltérképezéséhez: próbálkozásunkat mézesmázos HR-esek és naprakész béradatok koronázták.
Vágólapra másolva!

Múlt héten szerdán és csütörtökön rendezték a Budapesti Corvinus Egyetem tavaszi állásbörzéjét a Fővám téri központi épületben. A standoknál pénzintézetek, adótanácsadó-, könyvelő- és FMCG cégek, amerre a szem ellát - így természetszerűleg mindegyik kontrollert, adó- és pénzügyi tanácsadót, asszisztenst és elvétve marketingasszisztenst is keres. Bölcsészeknek nem terem sok babér.

Az állásinterjús teljesítmény is befolyásolhatja a fizetést

A tájékozódást egy fejvadászcég standjánál kezdtük. Az elsőként faggatott személyzeti tanácsadó szilikonozott ajkú referense kezdetben picit rosszallja a pénzügyi asszisztensek startbérét firtató kérdést. "Nem igazán szeretjük a kezdőknél ezt a hozzáállást: először bizonyítani, teljesíteni kell, utána jöhetnek az igények" - hangzik a dörgedelem. Aztán némileg megenyhül és úgy tájékoztat: a kezdő pénzügyesek középfokúnál valamivel magasabb szintű angoltudással bruttó 200-260 ezer forint körüli kezdő fizetéssel kalkulálhatnak. A fizetés nagyságát pedig az állásinterjún nyújtott teljesítmény függvényében is variálhatja a megbízó.

Nettó 100 ezerért lehet gyakornokoskodni

A nézelődést tovább folytatva az is kiderült: a karrierexpón gyakornokokat is kerestek szép számmal. Egy tisztítószereket előállító nagyvállalat például részmunkaidős, míg egy szépségiparban érdekelt cég teljes munkaidős marketinges gyakornokra vadászott - előbbi nettó 550-es órabért, utóbbi pedig havi nettó 100 ezer forintot ajánlott a gyakornokoskodásért cserébe.

A szépipari multi HR-munkatársánál arról is faggatóztunk: van-e lehetőség a cégnél maradni a gyakorlati időn túl is, vagy időszakosra tervezik a munkakapcsolatot? A középkorú hölgy erre kényszeredett fogpasztamosollyal, kissé teátrálisan mutogatja a "hajdan sikeresen teljesítő, ma már nálunk dolgozó" cérnavékony kolléganőit - mindezt nem túl meggyőzően, így hát továbbálltunk újabb kihívásokat keresni.

Állás- és szoknyavadászat a sorok között

A standok között barangolva az is kiderül: súlyos tévedés azt hinni, hogy karrierexpóra csak pályakezdő álláskeresők és tehetséges munkaerőre vadászó multik járnak. A "milyen a börze a látogatók szemével" kérdésünkre egy favágóinges, 80'-as években is avíttnak tűnő farmert viselő harmincas féri azt válaszolja: fogalma sincs, de nem is érdekli. Ő ugyanis 5 diplomás, az elmúlt 10 évét kizárólag karrierépítéssel töltő vezérigazgató, aki csak szoknyát vadászni jött ide, most épp barátnőt keres.

Készségesen el is magyarázza a nem mindennapos látogatás indokát. "Karrierépítésről van szó, ezért a nők a legjobb formájukat hozzák itt." Az "árukapcsolás" mindenesetre magáért beszél: szoknya- és karriervadászat egyazon intézményben. A férfi valóságos foglalkozásával kapcsolatban azért vannak kétségeink...

Értékesítők és aktív nyugdíjasok az álláskeresők között

A börze másik egyedi színfoltja egy magát 67 évesnek mondó, kék blézert viselő hölgy, aki részmunkaidős állást szeretne nyugdíj-kiegészítésként, de pénzügyi terméket áruló kétgyerekes anyuka is nézelődik expón. "Hat éve dolgozom sikeres értékesítőként két kisgyerek mellett, ezt írja meg a karriermagazinba!" Megírtam.

A multik számos béren kívüli juttatást adnak

A közjátékok után egy neves könyvelőcég kerül terítékre. A vállalat egyik HR-munkatársa arról számolt be: a pénzügyi- és könyvelőasszisztensek kezdő fizetése a cégnél rendszerint bruttó 200-250 ezer forint közt alakul. A fix fizetés mellé béren kívüli juttatásként pluszban éves BKV és fitnessbérletet, étkezési jegyet adnak. A vállalatnál alkalmanként vidéken is el kell tölteni egy-két munkanapot- a ilyenkor cég dupla napidíjat fizet a munkatársaknak. Egy másik presztízs multi a pénzügyi asszisztensi pozíciók mellett vezetőképző programot hirdet végzős közgazdászoknak. A pozícióra 300 emberből végül 3 főt választanak: a kezdő fizetés azonban bruttó 300 ezer forint körül várható.

Bruttó 20 ezerrel többet ér az egyetemi diploma

A végzettség és a kezdő fizetés összefüggéséről megoszlik a cégek véleménye. A munkaadók szerint a fizetést nem befolyásolja, hogy egyetemi vagy főiskolai diplomával rendelkezik a pályázó. Egy nagy könyvvizsgáló cég képviselője azonban úgy nyilatkozott: az egyetemi diploma bruttó 20 ezer forinttal magasabb kezdő fizetést garantál, míg főiskolai végzettséggel rendszerint bruttó 200 ezer forintról indulnak a frissdiplomások és a pályakezdők.

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!