A főnökök a munkahelyi csapat lógósai

Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi felmérés szerint a munkavállalók a munkaidő 75 százalékát használják ki hatékonyan, tehát minden negyedik percben nem termelékenyek. Többségük számára a legnagyobb motivációs forrás a megbecsülés, csak ezután következik a pénz. Érdekesség, hogy a dolgozók a csapat lógósainak a vezetőket tartják, akik - a megkérdezettek szerint - előszeretettel osztják le a feladatok zömét helyetteseiknek.
Vágólapra másolva!

Donna Dawson viselkedéskutató pszichológus, a kutatás készítője a munkavállalókat négy típusba sorolták aszerint, hogy milyen teljesítménygörbével rendelkeznek egy-egy munkanap alatt. A "Hajnalkák" a nap kezdetén leginkább termelékenyek, ám általában ebéd után pillanatok alatt csökken hatékonyságuk, míg a "Késő délutáni süppedők" a legnagyobb lendülettel közvetlenül ebéd után rendelkeznek, és késő délután a legkevésbé aktívak. A "Déltáji mestereknek" a reggelek folyamán legalacsonyabb teljesítményük és a délután közepére válnak produktívvá, az "Ebédidős henyélők" pedig kedvelik a hosszan elnyúló ebédeket: az elveszett munkaidőt megnövelt termelékenység mellett késő délután pótolják.

A munkaidő negyede nem hatékony

"A vezetőknek a különböző személyiségekből egy kiegyensúlyozott csapatot kell létrehozniuk az egyének személyes termelékenységének megfelelően. A természetes energiákat és munkaritmusokat egyensúlyba kell hozni, hogy csapaton belül kiegészíthessék egymást. A Hajnalkák például hatékonyan dolgoznak a projekt reggeli elindításakor, a Déltáji mesterek és más személyiségtípusok pedig későbbi napszakban képesek továbbvinni a munkát. A négy személyiségtípus vegyítése hozza a legjobb hosszú távú eredményeket" - magyarázza Dawson, aki az ICM Research kutatóintézettel 18 ország 5500 irodai munkavállalójától kért véleményt.

A megbecsülés a motiváció kulcsa

A kutatás eredményei szerint az alkalmazottak legfontosabb motivációja a megbecsülés. A megkérdezettek 85 százaléka vallotta, hogy felettese dicséretével és elismerésével termelékenyebbé válna. Ez az érték Magyarországon 93 százalék, ám Spanyolországban valamint Romániában is meghaladta a 90 százalékot. Csupán 80 százalék gondolta úgy, hogy a prémiumok, valamint a fizetésemelés növelné a termelékenységüket. Igaz, Magyarországon átlag feletti (90 százalék) azok aránya, aki szerint a jutalom nagyobb termelékenységre ösztönöz.

A vezetők a csapat lógósai

Magyarországon és Európában az irodai dolgozók 53 százaléka a rangidős vezetők vagy a magasabb pozíciót betöltő felettesek közül jelölte ki a csapat vagy vállalat legkevésbé termelékeny tagját. Éles ellentétre utal, hogy a Magyarországon válaszadók 34, Európában pedig a megkérdezettek 28 százaléka a helyetteseket tartotta leginkább termelékenynek.
"Minél magasabban helyezkedik el valaki a vállalati ranglétrán, annál több feladatot delegál másoknak, így a feladatokat ténylegesen elvégző helyetteseik tűnnek leginkább termelékenynek" - tette hozzá Dawson.

Kicsi a magyarok önbizalma?

Érdekes eredmény, hogy az európai válaszadók 43 százaléka saját magát érezte a csapat legtermelékenyebb tagjának. Ez az érték az Egyesült Királyságban és Németországban 54 százalékra emelkedett, ezzel szemben a magyar (34 százalék) és cseh alkalmazottak kétharmada vallotta, hogy nem ő a csapat leghatékonyabb tagja. Donna Dawson viselkedéskutató pszichológus a kutatást a Canon Europe, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalatának megbízásából készítette.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!