A különböző keresztallergiás reakciók megléte ismert. Amennyiben egy allergénre - pl. nyírfapollenre - érzékenyek vagyunk, olyan, sokszor távolinak tűnő anyagokra is allergiás reakcióval válaszolunk, mint a földimogyoró.
Ismert, hogy a tehéntej és a tyúktojás gyakran okoz problémát ekcémás gyermekeknél, azonban a nyírfa pollenjével kapcsolatos ételek szerepe az allergiás tünetek provokálásában eddig ismeretlen. A Hannoveri Orvosi Egyetemen végzett tanulmány során 12 ekcémás gyermeket vizsgáltak. Az átlagosan 5 éves gyermekekkel különböző, olyan nyírfapollennel kapcsolatos ételt fogyasztattak, melyek nem okoznak azonnali allergiás reakciót, és szerepelnek az átlagétrendben.
A 12 gyermek közül hétnél fordult elő azonnali vagy késői ekcémás tünet a nyírfapollennel kapcsolatos étel elfogyasztását követően. Négy gyermeknél az ekcéma rosszabbodását figyelték meg.
Következtetésként elmondható, hogy a nyírfapollennel szemben érzékeny gyermekeknél a nyírfapollennel kapcsolatos ételek fogyasztása ekcémás tünetek kialakulását, illetve azok rosszabbodását eredményezheti. Ez a rosszabbodás akkor is előfordulhat, ha korábbról semmilyen jel sincs étallergiára vonatkozóan.
A fenti eredményeket részletesen bemutató tanulmány az Allergy című orvosi szaklap szeptemberi számában jelenik meg.