Új ételek és allergia

Vágólapra másolva!
Hogyan lehet előzetesen felmérni genetikai módosítással vagy más módon létrehozott új ételek allergizáló hatását?
Vágólapra másolva!

Új anyagok beiktatása az étkezésünkbe mindig magában hordozza az allergia kialakulásának veszélyét. Annak ellenére, hogy szinte naponta állítunk elő újabb és újabb molekulákat tartalmazó ételeket, máig nem rendelkezünk olyan módszerrel, amellyel biztonsággal megállapítható lenne az újonnan kifejlesztett étel allergizáló tulajdonsága.

Dán kutatók a Molecular Nutrition & Food Research c. szakmai folyóiratban frissen megjelentetett tanulmányában arra vállalkoztak, hogy összefoglalást adjanak azon módszerekről, amelyek ha nem is tökéletesen, de legalább valamilyen szinten segítenek felmérni egy új anyag allergiát okozó potenciálját.

Ezen módszerek közé tartozik például az új molekulák szerkezetének összehasonlítása az ismert allergénekkel, az étellel reagáló IgE ellenanyagok keresése a vérben és az emésztési folyamat demonstrálása emberi emésztőnedvvel vagy állatkísérletekkel. A fenti lépéseket egymás után alkalmazva kialakítható egy ún. allergenitást előrejelző fa. A fa ágain végighaladva a vizsgáló képet kaphat arról, hogy például egy új táplálék mekkora valószínűséggel fog allergiás panaszokat okozni a népességben. A prediktív-fa a tudomány fejlődésével újabb és újabb ágakkal egészül ki. Ezt a módszert egyébként a WHO is elfogadta és bevette ajánlásai közé.

Egyik legérdekesebb eljárás az, amelyben genetikai módszerrel tesztelnek epitopokat (9-12 aminosavból álló szekvenciákat) abból a célból, hogy megállapítsák, melyek lépnek reakcióba ismert allergénekkel. Ezen epitopokat utána egy ételteszteléshez felhasználható adatbázisba gyűjtik. A kérdéses ételnél az adatbázis elemeit alkalmazva nagy eséllyel kimutatható az allergenizáló hatás megléte.

Sajnos a publikált lehetőségek még messze nem adnak pontos választ egy-egy újonnan kifejlesztett anyag allergizáló hatásáról. Napjaink rohamos fejlődő géntechnológiája ezért még modernebb, még megbízhatóbb módszerek bevezetését teszi szükségessé.

Budai Allergiaközpont

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!