Zöld megoldások a legmagasabb fokon

A Balatonakarattyai MNB Oktatási és Konferenciaközpont látványterve
Vágólapra másolva!
Balatonakarattyán 2018-ban kezdődött meg az egykori MÁV-üdülő átalakítása. Az MNB Oktatási és Konferenciaközpontjával kapcsolatos kérdésekre Bozó Péter, az MNB-Ingatlan Kft. ügyvezetője válaszolt, amelyből többek között az is kiderül, hogy több száz fát ültetnek és elektromos töltőállomásokat is telepítenek az építkezés során. A tervek szerint sokkal több lesz a zöld felület, mint amit a helyi szabályozás és a jegybank szigorú fenntarthatósági követelményei megkövetelnek. A történelem változik, az épületek mesélnek, a megújulás új fejezetet nyithat a település életében.  
Vágólapra másolva!

A beszélgetést kezdjük az alapvető információkkal. Mi az MNB-Ingatlan Kft balatonakarattyai beruházásának célja?

Egyrészről az évtizedek óta elhanyagolt, ugyanakkor jó elhelyezkedésű és eddig kiaknázatlan adottságokkal rendelkező terület újjáélesztése volt a cél. Másrészről kiemelt szempont volt, hogy ne csak értékmentő oldala legyen a beruházásnak, hanem a modern kor elvárásainak megfelelő új funkcióval lássuk el a komplexumot.

Miként fog a Központ működni?

MNB Oktatási és Konferenciaközpontként nyitja majd meg kapuit az épületegyüttes. Európai viszonylatban nem újkeletű, hogy fontos állami intézmények és jegybankok rekreációs és konferencia központot létesítenek, látunk erre példát Németországban és Lengyelországban is. Az MNB a nemzetközi trendhez igazodva hasonló funkciókkal tervezi hasznosítani a létesítményt, elsődlegesen a jegybanki belső képzések és workshopok, illetve hazai és nemzetközi konferenciák helyszíneként. Ennek megfelelően számos, workshopok megtartására alkalmas helyiség és konferenciaterem is kialakításra került. Úgy gondoljuk, később diákversenyek vagy ünnepélyes díjátadók is megszervezésre is sor kerülhet így a komplexumban.

A Balatonakarattyai MNB Oktatási és Konferenciaközpont látványterve Forrás: MNB-Ingatlan Kft.

Egy ekkora területű komplexum hogyan egyeztethető össze Balatonakarattya településének adottságaival?

Mindvégig fontos szempont volt a településsel történő együttműködés, számunkra is az volt a cél, hogy előnyöket teremtsünk a beruházással a hely adottságaihoz igazodva. Több, a környékbeli utat érintő infrastrukturális fejlesztés is megvalósult az építkezés során. A központ pedig közel 100 új munkahelyet teremt, a környék egyik legnagyobb munkaadójává válik. Várhatóan a településre látogatók száma is emelkedni fog a központ révén, amely új turisztikai lehetőségeket nyit meg. Azt gondoljuk, hogy a beruházás olyan értéket képvisel majd, ami mások számára is vonzóvá teszi a régiót.

Az MNB balatonakarattyai beruházását is előszeretettel bírálják a fenntarthatósági szempontból aggályos beruházások között. Mit gondol erről?

A korábban elhanyagolt területen most egy olyan értékteremtő beruházás valósul meg, amely a Balaton-part adottságait óvva lát majd el képzési és rekreációs funkciókat. A Magyar Nemzeti Bank volt a világon az egyik első jegybank, amely elkötelezte magát a fenntarthatóság és a természet megóvása mellett, és ezen törekvéseit valamennyi érintett projektje esetében maximálisan el is várja. A Balatonakarattyai Oktatási és Konferenciaközpont esetében is kiemelt cél volt, hogy a hatóságok által engedélyezett terveknek megfelelően egy, a fenntarthatósági szempontoknak is minden tekintetben megfelelő, a tájba szervesen illeszkedő létesítmény nyithassa meg kapuit. Ezirányú elkötelezettségünket jól mutatja, hogy a helyi szabályozások szerinti minimum 40%-os zöldfelület mutatót magasan felülmúltuk, hiszen összességében közel 70 százalék zöldfelület.

Mint minden Balaton parti beruházás esetén itt is vannak negatív hangok.

Egy nagy fejlesztés mindig sok változással jár, ami természetesen hatással van a közvéleményre. Az egyik kritika a komplexum területén található csatornával kapcsolatban merült fel. A csatorna már évtizedekkel korábbi hasznosítás idején is itt volt, amelyet mindig is a Balaton vize töltött fel, az építkezés során mi csupán – a hatóságok által jóváhagyott módon és céllal – kitisztítottuk és kiszélesítettük. Továbbra is hangsúlyozni tudom, hogy rendkívül fontos számunkra az épületek és természet összehangja, mert csak így tudunk egy hosszú távon is fenntartható, mindenki számára értéket képviselő komplexumot átadni.

A Balatonakarattyai MNB Oktatási és Konferenciaközpont Szív Épülete Forrás: MNB-Ingatlan Kft.

Tudna példát mondani, hogy milyen megoldásokat alkalmaztak a fenntarthatóság és a környezet megóvása érdekében?

Az építkezést megelőzően, az élővilág maximális védelme érdekében a környezeti hatásvizsgálat mellett dendrológiai vizsgálat is készült, amellyel a szakemberek meghatározták a védendő őshonos, valamint az elszaporodó invazív fajokat a területen. Ez utóbbiaktól megtisztítottuk a telket, az egészséges növényzet megóvását célozva pedig speciális munkafolyamatokat alakítottunk ki az építkezés során. A védendő fák gyökereit például fizikai akadályokkal, úgynevezett kalodákkal vettük körbe, lombkoronájukat és törzsüket pedig hálók segítségével óvjuk. A zöldterület nagyságát növelve még mintegy 200 új fát, több mint 40 000 díszcserjét és közel 2 000 évelőt tervezünk ültetni a komplexum környékére.

Emellett a Balatonakarattyán található Magasfal épsége is mindvégig kiemelt szempont volt a beruházás alatt. A szakemberek ún. sakktáblaszerű építési eljárást alkalmaznak, amely során egyszerre több, párhuzamos munkavégzési területen helyeznek el speciális támfalakat a löszfalon, az építkezés pedig így nem egy helyre összpontosul.

Példaként még kiemelném, hogy az épületegyüttes magasságát is a tájvédelmi szempontokkal összhangban terveztük, annak érdekében, hogy mindinkább belesimuljon a környezeti képbe. Épületgépészeti oldalról is az energiahatékonyságot támogató, zöld megoldásokat helyeztük előtérbe, sőt az ingatlanhoz tartozó parkolóban 14 db elektromos töltőállomás is helyet kapott a környezettudatoság jegyében. Ezen felül pedig napelemek kerültek elhelyezésre az étkező és Szív Épület tetején, melyek a központ energiagazdálkodását támogatják. A zöld tetők, illetve a tervek szerint növényzettel borított falak mellett a komplexumot körülvevő fás park létesítése is erősíti a beruházás zöld jellegét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!