Latvala: hatból hat

Vágólapra másolva!
Remek napja volt a Ford gyári csapatának, az összes szombati gyorsaságin ők érték el a két legjobb időt. Latvala mind a hat szakaszt megnyerte, Hirvonen pedig mindegyiken második volt, s így Loeb - aki egyelőre még vezet - aggódhat vasárnap.
Vágólapra másolva!

Fotó: Topspeed/Bálint Richárd

Egy igazi repülő finn. Latvala szombaton a mezőny fölé nőtt


Pénteken Loeb uralta a mezőnyt, Hirvonen első rajtpozíciója miatt folyamatosan kapta a másodperceket. Szombatra fordult a kocka, és beindultak a fordosok.

A napi első gyorsaságin már látszott a felállás: Latvala és Hirvonen szárnyal, Galli és Loeb tartja velük úgy-ahogy a lépést, a többiek pedig maradnak le tőlük. Petter Solberg már ekkor visszaesett a harmadik helyről a hatodikra, és Sordo is csak a második gyorsaságiig tartotta ezüstös pozícióját. Solberg ekkor még egy defektet is kapott, és máris a 14. helyen találta magát. Honfitársa, a fiatal Östberg két hetedik idővel vétette magát észre - úgy látszik, Norvégiában megvan az utánpótlás. A harmadik szakaszon az észt Aava is letette a névjegyét egy hatodik idővel, míg elöl a helyzet változatlan volt: Sordót ekkora már Latvala is megelőzte, és feljött Hirvonen mögé a harmadik helyre. Loeb még mindig 42 másodperces előnnyel állt az élen, de ekkor már elkezdett aggódni, látva a vetélytársak tempóját.

Fotó: Topspeed/Bálint Richárd

Loeb remekül tartotta magát, de kérdéses, hogy vasárnap délután is ő lesz-e a legboldogabb


A szervizben kiderült Solberg és Atkinson mai viszonylagos lassúságának oka; a csapatvezető elmondása szerint nekik nem kedves a hűvösebb idő, mert a Subaru WRC máshogy használja a gumikat, mint a többi autó. Nekik a forróság jönne jól, ahol mások hamar elkoptatják az abroncsokat, a 20 fok alatti hőmérsékleten viszont nem tud felmelegedni a kemény keverékű Pirelli az Imprezákon annyira, hogy eléggé tapadjon.

Délután újra a délelőtti három szakaszt járta végig a mezőny, és a képlet sem változott. Latvala már Hirvonen pozícióját kezdte veszélyeztetni, míg Galli feljött negyediknek. Loeb szenzációsan autózott, és ahhoz képest, hogy egész nap ő ment elsőnek a pályákon, kitűnő időket ért el. Előnye nap végére 29 másodperc maradt Latvala és Hirvonen előtt (akik tizedmásodpercnyire egyformán állnak két nap után), és ez azért nem megnyugtató számára, mert szombaton Hirvonen fél, Latvala pedig egy percet vert rá a francia világbajnokra.

Fotó: Topspeed/Bálint Richárd

Galli megmutatta, hogy nem alaptalanul várta magát a dobogóra


Galli negyedik helye remek az első napi defekt után, Sordo az ötödik, Atkinson a hatodik. Pontszerző helyen áll még Henning Solberg és Aava, Andersson az egyetlen állva maradt Suzuki WRC-vel a kilencedik (Gardemeister a 11. szakaszon megrongálódott hátsó futóművel állt ki, vasárnap folytatja).

A JWRC mezőnyben folytatódott a pénteki Prokop-Kosciuszko meccs, gyorsaságiról gyorsaságira változott, hogy épp ki vezet, nap végén a lengyel állt jobban, de mindössze 0,5 másodperccel, mint cseh riválisa. Sandell délelőtt odaütötte a futóművét, kiesett, így Bettega jött fel harmadiknak.

Vasárnap igen izgalmas öt szakasz vár a versenyzőkre, egyes kérdésekre talán csak a kora délutáni szuperspeciálon kapunk majd választ.


A verseny állása a második nap után:

1.Loeb/Elena Citroën 2:59:21,5
2.Latvala/Anttila Ford + 0:29,4
3.Hirvonen/Lehtinen Ford + 0:29,4
4.Galli/Bernacchini Ford + 1:17,7
5.Sordo/Marti Citroën + 1:31,3
6.Atkinson/Prevot Subaru + 2:42,1
7.H. Solberg/Menkerud Ford + 4:29,0
8.Aava/Sikk Citroën + 4:34,5


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről