Vágólapra másolva!
Vasárnap este a spanyolok győzelmével hivatalosan is véget ért a 17. labdarúgó Európa-bajnokság, amely magyar szempontból felemásra sikeredett. Marco Rossi együttese nem tudta kiharcolni a továbbjutást a csoportból, de a magyar csapat helyzetét sérülések és olykor játékvezető ítéletek is nehezítették. Ennek ellenére boldogan elevenítjük fel a nyári kontinenstorna legszebb pillanatait, mert bár a továbbjutás nem lett meg, mégis akadnak olyan emlékek, melyeket soha nem felejtünk. Emellett arra is megpróbáltuk megkeresni a választ, hogy az olasz szakember milyen úton indul tovább a közelgő Nemzetek Ligája-sorozat előtt.

A Marco Rossi vezette magyar válogatott nagy reményekkel várta a németországi kontinenstornát, de sajnos az eredmény nem úgy alakult, ahogy azt a játékosok és a szurkolók várták. A mieink óriási ónbizalommal utaztak ki a tornára, hiszen veretlenül nyerték meg az Eb-selejtező csoportjukat, a 2023-as naptári évet is úgy hozták le, hogy nem találtak legyőzőre, ilyen bravúrra pedig legutóbb 1976-ban volt képes a magyar csapat. 

Baljós árnyak

A szurkolók nagy része a torna előtt elkönyvelte a továbbjutást, azonban Európa-bajnokság előtt azonban már akadtak olyan jelek, amelyek előrevetítették, hogy akár bajba is kerülhetnek Szoboszlai Dominikék. A Liverpool sztárja januárban combsérülést szenvedett a Newcastle United elleni Premier League-meccsen. Ezt követően kihagyott egy hónapot, majd egy parádés Chelsea elleni góllal tért vissza, de sajnos rásérült a combjára, ezért egy újabb egy hónapos kényszerpihenő következett. A 23 éves középpályás ezt követően március elején tért vissza a pályára, de a csúcsformáját nem tudta visszanyerni, szép lassan elveszítette a helyét a kezdőcsapatban, így meccshiánnyal érkezett a válogatotthoz az Eb előtt. 

Ugyancsak meccshiánnyal érkezett az a Szalai Attila, aki évek óta az egyik legfontosabb ember Marco Rossi csapatában, azonban a tavaly nyári Bundesligába való igazolása annyira rosszul sikerült, hogy egy szezon alatt csak 435 percnyi játéklehetőséget kapott Németországban. Szalai meccshiánya mellett adódtak más problémák is a védelemben. A jobb oldali belső védő Lang Ádám március közepén szenvedett első lábközépcsont-repedést, így a szezon utolsó nyolc meccsét ki kellett hagynia a ciprusi Omonia Niciosia csapatában. A minden poszton bevethető Fiola Attila május elején szenvedett vállsérülést, és azonnal meg kellett műteni.

Magyarország - Izrael, MagyarországIzrael, barátságos válogatott-mérkőzés, felkészülés, felkészülési mérkőzés, felkészülésimérkőzés, Nagyerdei Stadion, Debrecen, Szoboszlai Dominik, SzoboszlaiDominik, 2024.06.08.
Szoboszlai bekötött combbal jött le a pályáról Izrael ellen
Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István

A legnagyobb baj viszont közvetlenül az Eb előtt történt meg. Egy héttel a Svájc elleni nyitómeccset megelőzően a magyar válogatott Debrecenben játszotta az utolsó felkészülési meccsét Izrael ellen. A találkozó 56. percében Szoboszlai Dominik elkezdte masszírozni a combját, majd hosszas ápolás után nem tudta folytatni a játékot, azonban a saját lábán hagyta el a játékteret. 

Jól leszek. Éreztem, hogy kicsit beállt a lábam és nem akartam rizikót vállalni” 

nyugtatott meg mindenkit Szoboszlai Dominik a meccs után, majd Marco Rossi szövetségi kapitány is hangsúlyozta, hogy a csapatkapitány nem sérült meg, csak elfáradt. 

Az első meccsen ment el a továbbjutás

Utólag most már kijelenthető, hogy a magyar válogatott a torna egyik legjobb csapatától, Svájctól kapott ki az első Eb-meccsén. Ráadásul Marco Rossi problémáit tetézte, hogy az olasz Parmában futballozó Balogh Botond és a francia Le Havre szélsője, Négo Loïc is megsérült, így egyikük sem léphetett pályára a meccsen - és sajnos az egész Eb-n sem- , pedig nagy valószínűséggel mindketten alapemberek lettek volna.

Hungary v Switzerland: Group A - UEFA EURO 2024
Varga Barnabás fejelte a válogatott szépítőgólját Svájc ellen
Fotó: NurPhoto via AFP/Hesham Elsherif

A találkozó után borzalmas volt a hangulat a válogatott háza táján, hiszen már az Eb előtt ki lett mondva, hogy a Svájc elleni találkozó lehet a kulcsmeccs. Azonban nem a vereség ténye volt fájó, hanem a mutatott játék. A találkozó után a taktikai felkészítés miatt Marco Rossi magára vállalta a felelősséget, de azt is elárulta, hogy a csapata négy éve nem játszott ilyen rosszul és szégyellte magát a kispadon. 

Sok idióta ül a billentyűzet mögött

A Svájc elleni találkozó 79. percében Marco Rossi pályára küldte Ádám Martint, aki pillanatok alatt az Európa-bajnokság legnagyobb sztárja lett. A 29 éves támadó gólt ugyan nem szerzett, mégis elérte, hogy a fél világ róla beszélt a találkozó után. A francia L'Équipe hosszasan írt a Paks korábbi támadójáról, kiemelve a fizikai adottságait és a hihetetlen gólérzékenységét. A legolvasottabb francia lap Eb-vel kapcsolatos hírei között kiemelt helyen kapott helyett az Ádám Martinról szóló cikk, amelyben dicsérték a magyar csatárt.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group A Hungary v Switzerland
Ádám Martin a címlapokra került a Svájc elleni meccs után
Fotó: AFP/Kirill Kudryavtsev

„A felépítése több mint lenyűgöző. Bozontos vörös szakállával és némi plusz kilóval sokak figyelmét felhívta magára, amikor a beállása előtt odaállt a negyedik játékvezető mellé" – írta a lap. 

A francia lap még egy vicces történetet is közölt a magyar focistáról, ugyanis nemrég azt nyilatkozta, hogy "söröztem otthon", miután megkérdezték tőle, hogy mivel töltötte az idejét a 2021-es Európa-bajnokság alatt, amikor még nem volt tagja a válogatottnak. 

Ezt követően Ádám Martin az internet legnagyobb sztárja lett, folyamatosan készültek róla a mémek, az Instagram-oldalára pedig rohamléptekben érkeztek az új követők. 

Hozzám is visszajutnak ezek a mémek, jókat röhögök egy-kettőn. Így születettem, ilyen testalkatom van. Persze, azt nem állítom, hogy ekkora voltam, amikor megszülettem. De van egy alapadottságom, egy fizimiskám. Ezen változtatni nem tudok, ilyen a genetikám”

 – mondta Ádám Martin a mémekkel kapcsolatban, és megjegyezte azt is, hogy ha a németeknek győztes gólt lő, az nem azért lesz, mert a mémek felpaprikázták. 

A németek elleni találkozó előtt olyannyira minden Ádám Martinról szólt, hogy a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón meg sem lett említve Szoboszlai Dominik neve, pedig az Európa-bajnokság előtt mindenki a Liverpool sztárjára volt leginkább kíváncsi, és azt találgatták, hogy vajon egészséges-e. 

Magyarország, magyar válogatott, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, euro2024magyarok, sajtótájékoztató, 2024.06.27., Marco Rossi
Marco Rossi kifakadt a németek elleni meccs előtt
Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István

A meccs előtt aztán Marco Rossit is megkérdezték az Ádám Martinhoz köthető mémáradatról, de a szövetségi kapitány korántsem volt elragadtatva a képektől. 

Sok idióta ül a billentyűzet mögött, de ezt nem tudjuk befolyásolni. Az része az egész futballnak. Azonban, amikor megsértik a játékosokat, az tiszteletlenség. Rendkívül kellemetlen, ami vele történt. Az ő teste és felépítése olyan, amilyen.

 Remélem, hogy gólt lő az Eb,-n, az nagy megelégedettséggel töltene el. Martin kivételes srác, minden szempontból” – reagált dühösen a szövetségi kapitány.

Erős hátszelet kaptak a németek

Sajnos Rossi reményei nem valósultak meg, mert Ádám Martin nem lőtt gólt a németeknek, a magyar válogatott pedig 2-0-s vereséget szenvedett a házigazdától. Azonban azt muszáj megjegyezni, hogy a mieink ezúttal remekül futballoztak, Manuel Neuernek több nagy bravúrt is be kellett mutatnia a meccsen. Ráadásul a meccs végeredményét nagyban befolyásolta a holland Danny Makkelie játékvezető, aki a 22. percben megadott egy szabálytalan gólt, amivel vezetést szereztek a németek. A csapatkapitány Ilkay Gündogan kapott egy kiugratást, de Willi Orbán előnyösebb helyzetben volt és lefedezte előle a labdát. Azonban a Barcelona középpályása taszajtott egyet a mieink védőjén, aki elvesztette az egyensúlyát, a megszerzett labdát Gündogan visszakészítette Jamal Musialának, a 21 éves támadó pedig hat méterről a kapu jobb oldalába lőtt.

Euro 2024: Germany - Hungary
Danny Makkelie borzalmasan bíráskodott a német-magyar meccsen
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

„Százszázalékosan küzdöttünk, de a szerencse nem állt mellénk. 

Németország megérdemelte a győzelmet, de ahogy megnyerték ezt a meccset, az tisztességtelen. Mindenki látta, mi történt, ezen a szinten ez nem megengedhető. Amikor mi csináltunk ilyet, az szabálytalan volt, ellenünk viszont nem fújták be a faultot. Nem hiszem, hogy a németeknek kell ez a fajta rásegítés. A bíró nyújtotta a legrosszabb teljesítményt”

 – fakadt ki a meccs után Marco Rossi, akinek a szavait valamelyest az UEFA is igazolta, ugyanis a csoportkör végeztével a holland játékvezetőt hazaküldték az Európa-bajnokságról. 

Felejthetetlen katarzissal zárult a magyarok Eb-je 

A magyar csapat a skótok elleni utolsó meccsén az életben maradásért lépett pályára, a stuttgarti este pedig örökre emlékezetes marad. A találkozó nem volt éppen magas színvonalú, de a mieink elképesztő hullámvasútra kerültek. 

A mérkőzés 68. percében Varga Barnabást letarolta Angus Gunn, a skótok kapusa, ezt követően hosszú percekig ápolták a pályán a Fradi csatárát, akit egy lepellel körbe kerítettek, így senki nem láthatta mi történik, és közben mindenki a legrosszabbra gondolt. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Varga Barnabás sérülése után Szoboszlainak kellett megsürgetnie a mentősöket
Fotó: AFP/Damien Meyer

A játékosok hosszú ideig nem tudták, mi történt pontosan, többen könnyes szemmel figyelték, mi lesz a Varga Barnabás sorsa, akihez úgy tűnt, a segítség a kelleténél lassabban ért a pályára. Szerencsére a támadó magához tért, majd az ápolás után az egyik helyi kórházba szállították. 

Ezt nem kívánom senkinek, amit átéltünk, az elsők között értem oda, látni is elképesztő volt, beleégett a szemembe. Nem értem, hogy működik a protokoll, hogy a mentős nem futhat vagy nem jöhet a hordágy a pályára, de mi betoltunk mindent és mindenkit, mert ilyenkor nem a protokoll számít”

 – mondta az estről Szoboszlai Dominik.

A meccs után kiderült, hogy Varga Barnabás arcában több csont is eltört az ütközés során, továbbá agyrázkódást is szenvedett. 

A 29 éves támadó másnap sikeres műtéten esett át, szerencsére nem szenvedett maradandó károsodást, de a felépülés időtartamát legalább fél évre becsülik a szakemberek.

Varga Barnabás drámája után folytatódott a találkozó, de az igazán komoly izgalmakat a hajrá hozta, hiszen mindkét csapatnak létszükség volt a győzelem. A hajrában már teljesen megszűnt a középpályás védekezés és mindkét kapu előtt bőven adódtak helyzetek. A 92. percben aztán a csereként beküldött Csoboth Kevin ziccerbe került, de a lövésével a jobb kapufát találta telibe. Ekkor úgy tűnt, nem lesz meg a győzelem, azonban a 100. percben, az utolsó pillanatban a magyar csapat végigvitt egy gyönyörű kontratámadást, melynek végén Csoboth jobb alsó sarokba lőtt, és valósággal felrobbantotta a stuttgarti arénát. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Csoboth Kevin az első gólját lőtte a válogatottban
Fotó: AFP

„Még mindig nem fogtam fel, 

a buszon vagy kétezerszer visszanéztem. Még mindig kiráz a hideg. Nagyon örülök neki, de a győzelem a legfontosabb, bárki rúghatta volna a gólt”

 – mondta a találkozó után az első válogatottbeli gólját lövő Csoboth Kevin, aki azt is elárulta, hogy ezt követően beavatási szertartásként neki kellett állnia a csapat számláját a benzinkúton az éjszakai hazaút során. 

Marco Rossi nem élvezte az Eb-t

A magyar csapat csodálatos győzelemmel zárta az Európa-bajnokságot, de a nyolcaddöntőbe kerüléshez arra is szükség lett volna, hogy másutt kedvezően alakuljanak az eredmények, ám Anglia képtelen volt legyőzni Szlovéniát, Portugália pedig kikapott Georgiától a csoportkör záró fordulójában, így Marco Rossi együttesének nem sikerült elérnie a bravúrt. 

A legutóbbi Eb-hez képest a mostani sokkal stresszesebb volt, az előző kontinenstornát jobban élveztem. Sokat gondolkodtam azon, mit kellett volna másképp csinálni. Akár a felkészülésben, akár a személyi döntésekben. De igazából csak a Svájc elleni meccsre tudok gondolni. 

Viszont ha újrajátszhatnánk az Eb-t, akkor is csak kis dolgokon változtatnék, nagy módosításokat nem hajtanék végre, hiszen remek csapatunk van, elégedett voltam a tornára kivitt játékosokkal” – értékelt a torna után Marco Rossi.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Rossi rengeteg dologgal meg kellett küzdenie az Eb alatt
Fotó: AFP/Lluis Gene

Az olasz szakember nem tért ki a személyi döntésekre, és arra sem, hogy miért nem élvezte az Európa-bajnokságot, de valószínűleg ebben nagy szerepe van a sérüléseknek. Rossi az elmúlt években ugyanis Szoboszlai Dominik köré építette fel a csapatát, azonban a Liverpool sztárja sérülten játszotta végig az Eb-t, így nem tudott annyit vállalni a pályán, mint az Eb-selejtező sorozatban, ez pedig nagyban befolyásolta a csapat szereplését és Rossi lehetőségeit. 

Hogyan tovább Marco Rossi?

Az Európa-bajnokság után állítólag Marco Rossi úgy búcsúzott a csapatától, hogy nem biztos, hogy szeptemberben közösen folytatják. Ezt követően minden szurkoló azt kezdte találgatni, hogy mi lesz a csapattal az olasz mester nélkül, és ha valóban távozik, ki lehetne a megfelelő utód.

Azonban az edzőkeresésről szóló pletykáknak hamar véget vetettek, ugyanis július elején Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke bejelentette, hogy a jövőben is Marco Rossi irányítja a nemzeti csapatot.

Rossi már az Eb-n is hangsúlyozta, hogy neki nincsenek olyan lehetőségei, mint az angoloknak vagy a németeknek. Ő nem tud hat helyen változtatni a kezdőcsapatán, mert akkor összeomlana a stabil rendszer, amiben a csapata játszik. 

Rossi ritkán kísérletezik, többször is hangsúlyozta már, hogy a válogatott számára nincsen barátságos meccs, minden találkozón számít az eredmény. Azonban a mögöttünk hagyott Európa-bajnokság bebizonyította, hogy komoly gondba kerülhetünk, ha kulcsjátékosok sérülnek meg, vagy csak szimplán formán kívül vannak. 

Fiola Attila volt a magyar csapat hőse a 2021-es Eb-n
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Visszavonultatni nem szeretnénk senkit, de nem elhanyagolható tényező, hogy vannak bizony játékosok, akik lassan kifelé mennek a csapatból. A védelemben 34 éves Fiola Attilát valószínűleg utoljára láthattuk Európa-bajnokságon, Nego Loïc is elmúlt 33 éves, Lang Ádám és Nagy Zsolt egyaránt 31 évesek és már Kleinheisler László is betöltötte a 30. életévét. 

Ezen kívül ott van a 29 éves Nagy Ádám, akin kívül nincsen értékelhető 6-osa a magyar válogatottnak, ezt pedig már a szövetségi kapitány is többször kijelentette. 

És ott van még elől Varga Barnabás, aki 29 évesen szenzációs teljesítményt nyújtott az elmúlt évben, de nincs mögötte komoly tartalék, mert Rossi már többször hangsúlyozta, hogy Ádám Martin nem tud kilencven percet játszani nemzetközi szinten. 

És persze ott van a csapat két pótolhatatlan játékosa, Szoboszlai Dominik és az Eb-n remek teljesítményt nyújtó Sallai Roland. Ha ők kiesnek, komoly gond lehet a támadójátékkal. A jövőt illetően talán az lehet a legfontosabb kérdést, hogy merre indul tovább a szövetségi kapitány?

Megtartja az alapcsapatát és a jól bevált embereivel indul harcba a szeptemberben kezdődő Nemzetek Ligája-sorozatban, vagy pedig szakít a megszokott elképzeléseivel és elkezd kísérletezni, hogy új, bevethető arcokat találjon a 2025 tavaszán induló vb-selejtezőkre? 

Mindenesetre van miben bízni, hiszen a 19 éves Lisztes Krisztián már megkezdte a felkészülést Frankfurtban, és arra is jó esély van, hogy a szintén 19 éves Vancsa Zalán egy komoly európai csapathoz igazoljon. Bízunk benne, hogy a szövetségi kapitánynak lesz miből építkeznie az előttünk álló időszakban. 

A magyar válogatott legközelebb szeptember 7-én, a Nemzetek Ligája negyedik idényének rajtján a németek vendége lesz Düsseldorfban. Az A divízió 3. számú csoportjában e két csapaton kívül még Hollandia és Bosznia-Hercegovina szerepel. 

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről