A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Az EU-n belül lesz adatcsere a közlekedési szabálysértőkről

Vágólapra másolva!
Elvi megállapodásra jutottak az európai uniós tagországok közlekedési miniszterei csütörtökön Brüsszelben arról az uniós jogszabályról, amelynek célja, hogy a külföldön vétő autósokról könnyebb legyen az információcsere a tagállamok között.
Vágólapra másolva!

Siim Kallas közlekedési biztos közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezett irányelv lehetővé teszi a közlekedési szabályokat külföldön megsértők azonosítását.

Ma a hazájukon kívül autózók 5 százalékos arányt képviselnek a forgalomban, de a szabálysértők 15 százaléka közülük kerül ki. Azonosításukat viszont nehezíti, hogy a hatóságok között nem biztosított a részletes információáramlás az autósokról.

A mostani megállapodásnak köszönhetően ez a helyzet megváltozhat, és azok a hatóságok, amelyeknek illetékességi területén a szabálysértést elkövették, könnyebben hozzájuthatnak a szükséges adatokhoz, hogy felelősségre vonják az elkövetőket.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI-nek a témában nyilatkozva a jogalap megtalálását tartotta a legfontosabb előrelépésnek. Völner Pál azt is megerősítette, hogy a téma folytatása az EU élén a következő félévben betöltendő magyar elnökség feladata lesz.

A szabályozás vonatkozik a halálos közúti balesetek négy fő okozójára: a sebességtúllépésre, az ittas vezetésre, a biztonsági öv használatának mellőzésére és a közlekedési lámpa figyelmen kívül hagyására, emellett kitér olyan szabálysértésekre, mint a kábítószer hatása alatti vezetés, a leállósáv szabálytalan használata, a vezetés közbeni szabálytalan mobiltelefonálás.

A megállapodást még véglegesíteni kell a tagországok kormányközi tanácsában, és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Az új szabályozás legkorábban 2013-ban léphet életbe.

Uniós források emlékeztetnek arra, hogy a mostani tervezetben nincs szó a szabálysértési vétségek vagy a büntetések összehangolásáról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!