A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Pár éven belül autómentes lesz Oslo belvárosa

oslo belváros
Tourists and visitors drinking outside in cafes and bars in summer sunshine, Christian Frederiks Plass, city centre, Oslo, Norway, Scandinavia, Europe
Vágólapra másolva!
A norvég főváros vezetése 2020-ra az 1990-es szint 50 százalékára csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását.
Vágólapra másolva!

A szeptemberi oslói helyhatósági választások győztesei, a norvég Munkáspárt és koalíciós partnerei autómentes övezetté akarják változtatni a belvárost, ahol mindössze ezer ember él, de 90 ezren dolgoznak.

Oslo belvárosa Forrás: Robert Harding/Peter Barritt

Az Európában először Oslóban életbelépő belvárosi személyautó-tilalom részleteit még nem hozták nyilvánosságra, de a terv máris aggodalmat keltett helyi üzleti körökben, többek között azért, mert a főváros 57 bevásárlóközpontja közül 11 a leendő tilalmi zónában helyezkedik el.

A belváros autómentesítése annak a koncepciónak a része, amely szeretné elérni, hogy 2020-ra az 1990-es szint 50 százalékára csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása. Az új városvezetés 60 kilométernyi kerékpárút építését és elektromos kerékpárok vásárlásának támogatását is tervbe vette, emellett 2019-re 20 százalékkal, 2030-ra pedig 30 százalékkal akarják csökkenteni a városon áthaladó autóforgalmat.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hinrich Bäsemann

"2030-ban még lesznek, akik autót vezetnek (Oslóban), de ezek az autók semmiféle káros anyagot nem bocsáthatnak ki" - jelentette ki Lan Marie Nguyen Berg, a Zöld Párt szóvivője. Hangsúlyozta, hogy a gyalogosok és kerékpárosok életét meg akarják könnyíteni. "Jobb lesz az embereknek, a boltoknak és mindenkinek" - ígérte. A belvárosi közlekedést buszokkal és villamosokkal oldják meg, a mozgássérültek szállítására és a boltok ellátására szintén lesz tervük - írták közös közleményükben a várost vezető pártok.

Európában több főváros alkalmaz esetenként autótilalmat a belvárosában, szeptemberben éppen Párizsban állították le a kocsikat egy időre. Máshol, például Madridban és Londonban külön díjat szednek a belvárosi zónákban az autósoktól, hogy csökkentsék a forgalmat. Oslóban 600 ezren élnek, a városban 350 ezer gépkocsi jár. Az autótulajdonosok zöme a belvároson kívül lakik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!