Meghúzták a parkoló kocsiját? Erre készüljön, ha kártérítést szeretne kapni

autó karc sérült autó törött autó
Vágólapra másolva!
Nagyon megnehezíti az autós kártérítési igények érvényesítését, ha az okozó ismeretlen.
Vágólapra másolva!

Közlekedési baleset sokféle módon következhet be, a szabály pedig az, hogy minden esetben

a károsultnak szükséges bizonyítania,

hogy az igénye mind jogalapját, mind pedig összegszerűségét tekintve megalapozott a másik féllel szemben - írta a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító.

Egy ilyen káreseménnyel kapcsolatosan abból kell kiindulni, hogy a baleset körülményei miként állapíthatóak meg.

Ha a baleset során a károkozó, vagy egyébként a másik érintett jármű nem áll meg, feltétlenül a helyszínre kell hívni a rendőrséget!

A hatóságnak van meg arra a hatásköre, hogy kiderítse, hogy ki volt a balesetben részes másik fél, károkozó. Főleg akkor, ha az adatai és a rendszáma sem ismert.

Forrás: Freeimages.com

Attól függően, hogy mire jut a rendőrség a nyomozása során, nyílnak meg a kárigény érvényesítésének lehetőségei. Ha beazonosításra került a másik jármű rendszáma, és a balesetért való felelőssége is igazolható, akkor a kötelező felelősségbiztosítójával, vagy annak hiányában a MABISZ által fenntartott Kártalanítási Számla terhére rendeztethető a kár.

Ha azonban

a rendőrség nem tudta a balesetet okozó járművet és annak sofőrjét kétséget kizáróan beazonosítani, sajnos megtérülés sem várható.

A kötelező felelősségbiztosításról szóló törvény alapján a MABISZ a Kártalanítási Számla terhére nem teljesíthet kifizetést, ha a kárt ismeretlen rendszámú jármű okozta.

Ameddig kétséget kizáróan nem bizonyítható, hogy mi volt a károkozó jármű rendszáma, addig a törvény értelmében sem kötelezhető a MABISZ helytállásra. Ez alól csak a személyi sérüléssel járó balesettel kapcsolatos igények képeznek kivételt.

Megtérülés egy ilyen helyzetben legfeljebb casco biztosítási szerződés terhére történhet,

amennyiben a károsult a baleset időpontjában rendelkezett a járművére érvényes szerződéssel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!