Komoly változás jön minden magyarországi benzinkúton

benzinkút illusztráció
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Szeptember végétől minden töltőállomáson fel kell tüntetni, hogy az adott üzemanyagból mennyibe kerül száz kilométernyi út megtétele.
Vágólapra másolva!

Az innovációért és technológiáért felelős miniszter Magyar Közlönyben megjelent rendelete tartalmazza a fajlagos üzemanyag-költségek kötelező összehasonlítását. Azt, hogy száz kilométernyi út megtétele a különböző üzemanyagokkal mennyibe kerül,

a kútoszlopoknál vagy az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység területén kell feltüntetni

- írta a Napi.hu.

Az értéket minden negyedév végén kell frissíteni, tehát nem követi az üzemanyagok árainak gyakori változásait. Minden negyedév végén a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által közzétett fogyasztási norma szerinti - üzemanyag költségelszámolással kapcsolatosan alkalmazandó - üzemanyagárakat kell figyelembe venni.

A száz kilométerre jutó üzemanyagköltség kiszámítása úgy történik, hogy a fajlagos fogyasztást kell megszorozni az adott üzemanyag egységárával.

A fajlagos fogyasztást is közli a rendelet, ez a következő:

  • autógáz (LPG) esetén: 8,10 l/100 km;
  • benzin esetén: 6,33 l/100 km;
  • gázolaj esetén: 5,06 l/100 km;
  • elektromos áram esetén: 17,13 kWh/100 km.

Ezeket az értékeket kell megszorozni a NAV által közölt üzemanyagárakkal, amely úgy értelmezhető, hogy a havonta közölt árakat kell negyedévre átlagolni. Az azonos márkanév alatt értékesítő benzinkutaknál az elektromos áram ára a megelőző negyedévben, a hálózat egészében alkalmazott legalacsonyabb árak átlagolásával is meghatározható.

A rendelet szeptember utolsó napján lép hatályba.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!