Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Ezekről ne feledkezzen meg egy külföldi autós nyaralás előtt (top 5)

nyaralás autóval tanácsadó
Fotó: Fotó: Opel
Vágólapra másolva!
Sokan kerekednek fel több száz, vagy olykor akár ezer kilométeres autós túrákra a nyáron, az ilyenekre érdemes felkészülni, különösen akkor, ha ez nem tartozik a vezető és az autója részéről a napi rutinok közé. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!
Vágólapra másolva!

1. Legyen rendben minden okmány!

Külföldre tartva az egyik legfontosabb dolog jóval az út megkezdése előtt ellenőrizni az okmányok meglétét és érvényességét. A jogosítvány úti okmányként nem használható, így legyen érvényes személyi igazolvány vagy útlevél az utazóknál. Számos kontinensen nem fogadják el az európai kártyás formátumot, hanem nemzetközi vezetői engedélyt kérnek, ilyet a kormányablakokban gond nélkül ki lehet váltani.  Ellenőrizni való a gépkocsi forgalmi engedélye is, amit itthon már nem feltétlenül kell magunkál tartanunk. Céges (vagy lízingelt) autóval

 az EU-n kívülre autózóknak szüksége lesz egy igazolásra arról, hogy jogosan használja a járművet. 

autós nyaralás
Az EU-tagállamokba és néhány más európai országba nem kell útlevél,  de azon kívül minden esetben szükséges. Fotó: Magyar Nagykövetség Prága

Ennek formája a különböző flottakezelőknél eltérő lehet. Az engedélyben az alapadatokat kell megadni: a használó nevét, az úti okmány számát, a jármű rendszámát, alvázszámát, a forgalmi engedély jogosultjának nevét, aláírását, céges autónál a cégszerű aláírást, és azt az időtartamot, amely alatt az országot a járművel elhagyhatja. Érdemes az utazási szándékot a flottakezelőnek jó előre jelezni, hogy időben elkészüljenek a szükséges iratok.

2. Előre tervezzünk útvonalat és pihenést!

Hosszabb autózás előtt érdemes okostelefon helyett nagy képernyőn (asztali gépen vagy laptopon), perspektívában látva előre megtervezni az útvonalat. Nem haszontalan klasszikus papírtérképet is magunkkal vinni, mert nincs mindenhol jó térerő vagy ingyen wifi: olykor pont azokon a helyeken szakad meg a kapcsolat, ahol épp eltéved az utazó. Amennyiben fizetős autóúton és/vagy autópályán is átvezet az út, számolni kell az útdíjfizetési kötelezettséggel (itt találja az idei európai árakat), és tájékozódni, hogy az adott országban azt miként kell kiegyenlíteni: helyben a kapuknál, vagy matricaformában, illetve elektronikus úton.

külföldi utazás autóval
Így is lehet - de, eltekintve a túlzástól, érdemes nem csak az utat Google/Waze naviba betáplálva tervezni, hanem perspektívában látni
Fotó: Schengen Visum Info

Érdemes számolni a fáradtsággal is, mert annak nincs értelme, hogy egy túlvállalt autózás után a sofőr a nyaralás helyszínén az első két napot átaludja. 

Tehát nem kötelező egy 1000 kilométeres utat egyhuzamban megtenni.

A beiktatott pihenőkbe, akár kisebb kitérők is beleférnek helyi érdekességek megtekintésére. Éjszakai vezetéssel nem feltétlenül szerencsés növelni a vakáció időtartamát, mert egyrészt fáradtan, éjszaka vezetve hatványozottan megnő az elalvás veszélye, másrészt az alváshiányt a szervezet csak hosszabb idő alatt tudja kompenzálni.

3. Mit vihetünk át a határon?

Az EU tagállamai közötti utazásnál alapesetben a nem kereskedelmi céllal vásárolt termékek ki- és behozatalára nincs korlátozás, de vannak olyan áruk, amelyek korlátozáshoz, engedélyhez kötöttek. Például védett állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol és dohánytermékek, vagy a háziállat utaztatás. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt tanácsolja, hogy a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülőknek érdemes igazolást kérniük az orvosuktól, mert csak a háziorvosuk által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásra. 

Skoda Octavia (2024) menetpróba
Természetesen a tágas csomagterű kombik, SUV-ok és egyterűek nyelik el jól egy család úti holmijait, de kisebb kocsinál megoldás lehet egy (akár bérelt) tetőbox is
Fotó: Škoda Auto

Az EU-n belül házikedvenc kizárólag olyan állatútlevéllel (pet passport) kísérheti gazdáját külföldi utazásra, amit az állat gazdájának lakóhelye szerint illetékes állatorvos állított ki. Magánszemély, nem gazdasági célra, adómentesen csak a kereskedelmi mennyiség alatti jövedéki terméket szállíthat, 

kereskedelmi mennyiségnek számít már 800 szál cigaretta, 200 szivar, 110 liter sör, vagy például 90 liter bor és pezsgő.

Behozható és kivihető a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyagon felül kannában járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag.

benzinkút, illusztráció,
Európa sűrű kúthálózata mellett felesleges pótkannában benzint cipelni, de az elérhető üzemanyagok fajáiról és árairól célszerű előre tájékozódni

Ha az úti cél az EU-n kívülre esik, a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani, ezekről a szabályokról az érintett magyarországi diplomáciai képviseletek tudnak felvilágosítást adni. Az unión kívüli külföldi utazásnál a készpénzre is figyelni kell, írásban kell bejelenteni, ha az Európai Unió külső határait átlépő utasnál 10 000 euró, vagy ennél több készpénz van. Az utazással kapcsolatos további információk a Nemzeti Adó- es Vámhivatal oldalán találhatók, kérdésekre a NAV Infóvonalon is választ adnak.

4. Ezekért büntetnek a rendőrök külföldön

Közúti ellenőrzésnél külföldön kérhetik a kötelező felelősségbiztosítás meglétét igazoló dokumentumot. Külföldön erre kizárólag a „zöldkártya” alkalmas, amit a biztosító papíron vagy elektronikusan is megküldhet, és zöld helyett már jó ideje fehér színű (Nemzetközi gépjármű-biztosítási kártya). Érdemes nagyon figyelni a határátlépési pontokon vagy a határátkelőhelyeken elhelyezett közúti jelzésekre, amelyek az adott ország eltérő közlekedési szabályaira figyelmeztetnek. 

autós nyaralás
Évtizedek óta ilyen esetben jó eséllyel helyszíni bírságot kap a gyorshajtó külföldi autós. Ma már ugyanakkor a kamerafelvételek alapján kiszabott büntetéseket sokszor más országok sofőrjeinek is postázzák behajtó cégek
Fotó: ADAC

Gyakori a közvetlenül a határátlépés utáni rendőri közúti ellenőrzés vagy sebességmérés.

Nem szabad félvállról venni a környezet- és zajvédelmi okból elrendelt sebességkorlátozást sem, ellenkező esetben akár tetemes 35-2000 eurós (kb. 14 000 – 800 000 Ft) bírsággal kell számolni. Bizonyos országokban nem csak a lézerblokkolók, hanem a sebességmérőket előrejelző eszközök, így a navigációs alkalmazások figyelmeztetései is tiltottak.

5. Kötelező tartozékok

Országonként változhat a kötelező tartozékok listája, de az alábbi elemeket nem érdemes kifelejteni.

  • Fényvisszaverő mellény (utasonként, az utastérben elhelyezve)
  • Elakadásjelző háromszög
  • Alkoholszonda (Franciaországban kötelező)
  • Elsősegélykészlet
  • Izzókészlet – (egyes országokban kötelező)
nyaralás autóval tanácsadó
Sokakat hidegzuhanyként ér, ha külfüldi túrán igazoltatásnál kérik a porral oltót
Fotó: Fotó: Pixabay

A kézi tűzoltó készülék megléte a következő országban kötelező: Észtország, Belgium, Bulgária, Görögország, Horvátország (cégautóknál kötelező), Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta (bérautókban kötelező), Norvégia (csak buszok esetén kötelező), Románia, Svédország (csak buszok esetén kötelező). Természetesen indulás előtt fontos lépés az autó gondos átvizsgálása, felkészítése is, erről következő cikkünkben esik majd szó. 
 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK: 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről