Új korszak indul a hazai közlekedésben, már ezért is kötelező lesz fizetni

Vágólapra másolva!
Július 16-tól kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni a különböző elektromobilitási eszközökre, például rollerekre és segwayekre. Összegyűjtötték a biztosítók első ajánlatait.
Vágólapra másolva!

A rendelet szerint akkor kell kötelező biztosítást kötni, ha a jármű tömege a 25 kg-ot nem éri el, de a tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t, illetve ha a tömege 25 kg, a tervezési sebessége pedig 14 km/h fölötti - írta a Portfolio.

A kizárólag emberi erővel működtetett járművekre továbbra sem kell biztosítást fizetni, 

a gördeszkások és az elektromos rásegítéssel működő kerékpárok tulajdonosai fellélegezhetnek, illetve a mozgáskorlátozottak által vezetett e-moped vagy pedelec járművekre sem vonatkozik az új rendelet.

A biztosítók egyébként érdekes helyzetbe kerültek, amikor meg kellett határozniuk az ezen eszközökre vonatkozó díjtarifákat. Bár a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló 2009.évi LXII. törvény új rendelkezéseit hónapokkal korábban kihirdették, a vonatkozó minisztériumi rendelet, ami tisztázná, hogy pontosan milyen járművekre kell alkalmazni az új szabályt, a mai napig nem érkezett meg.

A biztosítók egy része ezért egyszerűen egyéb kategóriában kezeli ezeket a járműveket, hogy a törvénynek valahogy mégis megfeleljen. Ez a kategória borsosabb díjazású és havonta fizetendő a kfgb-díja. Amint megérkezik a vonatkozó rendelet, a díjak várhatóan változnak.

A Grantis gyűjtése alapján a biztosítók a következő díjakat hirdették meg:

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről