Figyelmeztetést adtak ki, komoly veszély fenyeget mindenkit a magyar utakon

Vágólapra másolva!
A következő egy hónapban a szokottnál is figyelmesebben kell közlekedniük az autósoknak, ugyanis augusztus közepéig tart az őzek párzása. Az üzekedésnek nevezett időszakban ezek az állatok sokkal gyakrabban jelennek meg az utakon.
Vágólapra másolva!

Az üzekedés időszakában az állatok sokkal gyakrabban jelennek meg a közutakon. Az európai őz párzási viselkedése során az őzbakok kergetik a sutákat vagy a konkurenciaharc során egymást. Ilyenkor a szokásosnál aktívabbak, nagyobb területen mozognak, akár napközben is - figyelmeztetett az Országos Magyar Vadászati Védegylet.

Mivel Magyarország legnagyobb egyedszámú és legelterjedtebb nagyvadfajáról van szó, 

felbukkanásukra gyakorlatilag az egész ország területén lehet számítani, ami fokozott balesetveszélyt jelent körülbelül július második felétől augusztus közepéig. 

Az évi 7400 nagyvadelütés 78 százalékában őzet gázolnak, jó részét az üzekedés alatt.

A védegylet és az Országos Magyar Vadászkamara arra kéri az autósokat, hogy a következő hetekben fokozott óvatossággal közlekedjenek! Az alábbiak betartásával jelentősen csökkenhet a vad- és gépjármű ütközések száma:

  • Indokolt esetben (rossz látási viszonyok, rosszul belátható útszakasz) közlekedjenek lassabban a megengedett sebességnél!
  • Az őz nem jár egyedül: ha egy átszaladt előttünk, ne gyorsítsunk, szinte biztosan másik is követi!
  • Amennyiben a vadelütés elkerülhetetlen, akkor vészfékezzünk és készüljünk fel az ütközésre, de semmiképp se rántsuk félre a kormányt! Máskülönben letérhetünk az útról vagy átsodródhatunk a szembejövő sávba!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!