A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

További 100 kg-ot lefarag autóinak tömegéből a Suzuki

Fotó: Suzuki
Vágólapra másolva!
A Heartect platform legújabb fejlesztéseivel tovább csökkenti autóinak tömegét a Suzuki, érkezik a 600 kg-os modern miniautó.
Vágólapra másolva!
Fotó: Suzuki

A következő 10 évben jelentős változások zajlanak le az autóiparban, nehezíti az autógyártók dolgát, hogy globálisan eltérő ütemben és technológiákkal történik a közlekedés zéró karbon üzemre átállítása. Suzuki Toshihiro, a Suzuki elnöke most ismertette, milyen műszaki fejlesztésekkel készül a márka a következő évtizedre – a tömeg csökkentésével minden technológiánál lehet javítani a hatékonyságot, ezért folytatják az ez irányú törekvéseiket.

Fotó: Suzuki

A Heartect nevű platform jóvoltából már ma is 2-300 kg előnyben van a Suzuki a közvetlen vetélytársakhoz képest, és további 100 kg-mal akarják csökkenteni az autók saját tömegét úgy, hogy azok továbbra is teljesítik a modern kor elvárásait. Egészen pontosan a 60-as és 70-es évek szintjére csökkentik az autók tömegét úgy, hogy azok minden modern kényelmi és biztonsági felszereléssel, illetve megfelelő utasvédelemmel rendelkeznek.

Fotó: Suzuki

A legújabb Swift és a japán belpiacos Spacia egyterűnél már alkalmazzák a legújabb fejlesztéseket, ami azt jelenti, hogy hegesztések mellett strukturális ragasztást használnak, ami növeli a karosszéria merevségét, a külső borítólemezeket ragasztással rögzítik – az utóbbi években sokat fejlődtek a ragasztók is, ami segíti azok használatának kibővítését. Ahol lehet, minimálisra csökkentik a lemezvastagságot, és a csomópontoknál (lemezek találkozása, futómű bekötési pontok) nagyszilárdságú acélt használnak. Ezenfelül a segédkeret már nem csak egyszerűen a futómű rögzítésére szolgál, de az teherhordó része a karosszériaváznak.

Fotó: Suzuki

A Z12-es benzinmotornál például a tömeg csökkentése érdekében váltottak 3 hengerre, csökkentették a hengerfal vastagságát, és ahol kell, merevítéseket tettek a blokkra. Az elektromos rendszer terén is van tömegcsökkentési potenciál, ha egy vezérlőegységnek több funkciót adnak, azzal csökkenteni lehet a számukat.

Fotó: Suzuki

A Suzuki következő évtizedre vonatkozó műszaki fejlesztéseit ismertető tájékoztatón megmutatták a márka saját fejlesztésű E-Axle nevű hajtómotor-vezérlőelektronika-erőátvitel egységét, amely a hamarosan bemutatkozó EVX-ben is dolgozik majd. Suzuki Toshihiro bejelentette, hogy hamarosan piacra dobnak egy mindössze 600 kg tömegű autót, amely minden mai elvárásnak megfelel – minden bizonnyal a kei-kategóriás Alto mini 10. generációja lesz ez. A könnyebb autó gyártásához kevesebb alkatrészt és energiát kell felhasználni, ami az előállítás során keletkező CO2-mennyiséget csökkenti, és arra is nagy figyelmet fordít a Suzuki, hogy könnyen újrahasznosíthatóak legyenek az autók életciklusuk végén.
 

Fotó: Suzuki

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!