Villanyautókra vált a NASCAR – csak azt nem mondják meg, mikor

Fotó: Nascar
Vágólapra másolva!
Bemutatkozott a Nascar Next Gen alvázra épített villanymotoros versenyautó, amellyel kapcsolatban azért van egy nagyon fonton megválaszolatlan kérdés.
Vágólapra másolva!
Fotó: Nascar

A Nascar versenysorozat 2035-re akarja nullára csökkenteni a karbon lábnyomát, és noha elkötelezettek a belső égésű motorok mellett is – klímasemleges üzemanyag használatával –, elkészítették az akkumulátoros-elektromos versenyautó prototípusát. A Next Gen alvázra az ABB segítségével valósították meg a járművet, amely 3 darab STARD UHP-6 hajtómotort (elöl 1, hátul 2) kap 1360 lóerő rendszerteljesítménnyel, egyedi Goodyear Racing Eagle abroncsokon gördül, a 78 kWh kapacitású folyadékhűtésű akkumulátor ideális a rövid oválpályákon való száguldásra.

Fotó: Nascar

Egy apró részlet azért hiányzik a villanymotoros Nascar versenyautót ismertető sajtóközleményből, a dátum, hogy mikor lesz – ha egyáltalán… - az elektromos átállás. Sokkal valószínűbb, hogy egy újabb versenysorozatot indítanak a villanyautók számára, és majd a rajongók eldöntik, kell-e nekik a csendben száguldó mezőny, vagy kitartanak az oválpályákon egyedülálló hangélményt nyújtó szívómotoros modelleknél. A villanyautónak egyébként rögtön szabadidő-autókat idéző, lenszálas műanyagból készített karosszériát adtak; a Nascar sorozatban jelenleg induló mindhárom gyártó, a Chevrolet, a Ford és a Toyota is komoly erőforrásokat fektet az ilyen utcai autókra, és minden bizonnyal partnerei lennének egy azokat promotáló sziluett-versenysorozatra.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!