Rengetegen keresnek használt autót félmillió forint alatt

Vágólapra másolva!
A Suzuki modelljeiből széles a választék a legalsó ársávban is, a legnagyobb kínálat viszont az egy-hárommilliós autókból van.
Vágólapra másolva!

A felhasználók többsége ötszázezer forint alatt keres megbízható autót, a legtöbb hirdetést viszont egy-hárommillió forint között találni a Jófogás statisztikái szerint. A vásárlók még mindig a lakóhelyükhöz közel szeretnének autót venni, és ezért hajlandóak is valamivel többet fizetni. A használtpiac nagyon pörög: a legtöbb feltöltött járművet heteken belül elviszi valaki.

Az alacsonyabb árkategóriájú szegmensben a piac rendkívül sokszínű, de különösen népszerűek a régi Suzuki Swift és Vitara modellek, amelyek iránt folyamatosan stabil a kereslet. Az elmúlt 12 hónap eladásai alapján a használt Suzuki Swift átlagára 470 ezer forint körül alakult a Jófogáson. A legnépszerűbb hirdetések között a Suzuki mellett olyan korosabb kocsik is feltűnnek, mint a Trabant 500 és a Wartburg Tourist.

Az automata sebességváltós járművek iránti kereslet kiemelkedően magas, amit jól mutat, hogy az „automata” az egyik leggyakrabban használt keresőszó a hirdetések között. Ennek hátterében több tényező is állhat: egyrészt az automata váltó kényelmesebb vezetési élményt biztosít, ráadásul egyre népszerűbbek ezek az autók az autósiskolák adatai szerint is.

A használt autók piacán területi szempontból is érdekes tendenciák figyelhetők meg. Vidéken az Opel különösen népszerű, szinte mindenhol a három legkeresettebb márka között szerepel. Ezzel szemben a Volkswagen kimagaslóan erős Hajdú-Bihar, Pest és Szabolcs megyékben. Érdekes módon Nógrádban a Skoda, míg Tolnában a Mazda került a legnépszerűbb márkák közé, bár országos szinten ezek kevésbé keresettek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!